blog placeholder

Het is voor velen een dagelijkse bezigheid. Luisteren naar muziek, of misschien wel zelf een instrument bespelen of eigen liedjes schrijven. Maar over een aantal decennia zullen er kinderen geboren worden, die geen ‘eigen’ muziek meer kunnen claimen!

Ja, dames en heren. Het klinkt heel onwaarschijnlijk. Maar als we kijken naar de feiten, dan kan ik heel makkelijk beweren, dat wij een van de laatste generaties zullen zijn die onze ‘eigen’ muziek mogen claimen.

Nieuwe genres, of toch niet?

Er worden steeds nieuwe genres ontdekt, of toch niet? Metal, rock, reggae of dance, trance, hardcore? Het klinken als allemaal verschillende muziek, maar dat is niet zo. De eerste drie zijn wat ‘oudere’ vormen van muziek, waarbij ‘analoge’, traditionele, instrumenten gebruikt worden, zoals de gitaar, drums, zang, keyboard en een bass-gitaar. De andere drie zijn computer gegenereerde vormen van muziek, de wat ‘nieuwere’ muziek. Maar in essentie is het allemaal hetzelfde, de computer is namelijke een nabootsing van tonen muziek, die met de analoge instrumenten ook nagemaakt kunnen worden! Het feit dat onmenselijke dingen met de computer wél afgespeeld kunnen worden, maken echter dat hier wel sprake is van nieuwe muziek die gemaakt kan worden.

 

Er is een einde aan de muziek!

Maar ook daar zit een limiet aan. Er zijn maar een bepaald aantal tonen dat het menselijke gehoor aankan. En er is maar een bepaald aantal combinaties van tonen die men maken kan die ook onderscheidbaar zijn. Daarnaast is er een limiet aan het verschil in volgordes van die tonen. (niet te vergeten de vraag: Wanneer houdt het combineren van bepaalde tonen op mooi te zijn).

 

Vergelijk het oude, met het nieuwe..

We zijn nu nog druk aan het experimenteren met de ‘nieuwe’ computergestuurde techniek, maar de ‘oude’ muziek is al zo goed als ‘op’. Er zijn zoveel liedjes gemaakt, dat bijna elke akkoordencombinatie, elke drumsolo, elke melodie wel een keer ergens in voorkomt, of we die kennen is een andere vraag. Stel jezelf ook maar eens de vraag, waarom zijn we begonnen met DJ’s en ‘computer-muziek’? Omdat we iets nieuws moesten verzinnen om origineel te blijven met nieuwe muziek! Maar ditzelfde gaat gebeuren met de ‘nieuwe’ muziek, in een aantal decennia met de snelheid waarop nieuwe liedjes tegenwoordig gemaakt moeten worden om als artiest populair te blijven.

 

Mijn vraag en zorg hierover is: Wat gaan we doen als de muziek ‘op’ is?! Is er nog een nieuwe, originele soort muziek te bedenken?