blog placeholder

het was begin jaren 80 in amerika. Muzikaal beinvloed door engelse punk band en gevoed door onvrede over het amerika onder Ronald Reagan. Beginnen er diverse jongeren bands. Door veel mensen gecatogeriseerd als herrie en a-sociaal. Zorgen zij eigenhandig voor het ontstaan van een tegenbeweging in de muziek.

De Start:

Zoals hierboven al vermeld, beïnvloed door de engelse punk. Alleen zoals het amerikanen betaamt, net een stuk sneller agressiever en harder. En met het grote verschil dat deze lichting bands niet de “no future” houding overnam. Maar daadwerkelijk iets wilde veranderen aan de samenleving die volgens hen op dat moment totaal onrechtvaardig en a-sociaal was. Tenzij je rijk was uiteraard.

De opmars:

Ergens rond 1982 of 1983 had diverse grote amerikaanse steden los van elkaar hardcore scenes of tenminste enkele bands. Deze veelal jonge bands deden alles zelf, van tours opzetten tot en met platen uitbrengen het zogenaamde: DIY

 

Door veel met elkaar in contact te treden ontstond er een heel netwerk van mensen die door het hele land shows voor elkaar regelden en elkaars platen sleten.

Hoogtepunt:

Hierover is veel discussie..Voor sommige was het nadat bands als Bad brains, bad religion, minor threat en andere hun stijl iets veranderden nooit meer hetzelfde. Dus dan zitten we ergens in 1984.

Onstaan van een stroming:

Andere zullen je vertellen dat na het grote hoogtepunt met de beginnende bands, er levende scenes waren door zowel de Usa als Europa met bands en fans die volledig zelf alles regelden. De NYHC kwam opzetten, subgenres als Straight edge en metal core kwamen opzetten. En tot aan de dag van vandaag is hardcorepunk een op zichzelf staand fenomeen in de muziekwereld.

Toekomst:

Aan bands en ook goede bands geen gebrek, ook niet aan toegewijde fans ook niet. En aan ellende in de wereld die te verbeteren valt ook niet. Zolang men ervoor zorgt dat de afkomst niet vergeten wordt. En ze niet overgenomen worden door het bedrijfsleven en commerciële belangen. Dan is het hoogtepunt van de hardcore nog lang niet bereikt.