blog placeholder

Welke puber droomt er nu niet van? Op het podium staan en rockster zijn. Het liefst de stergitarist van een superband. Maar dan zul je toch echt een stukje moeten kunnen spelen. Is gitaarspelen echt zo makkelijk als het eruit ziet, of valt het stiekem toch tegen.

Talent:

Dat heb of dat heb je niet. Helaas is het maar voor weinigen weggelegd dat ze een gitaar oppakken en dan meteen fatsoenlijk geluid eruit krijgen. Geldt dit voor jou: van harte gefeliciteerd! Helaas is het voor de meeste onder ons een kwestie van oefenen. Maar ook daarin heb je nog onderscheid genoeg. Voor het gemak zal ik het in twee delen opsplitsen: mensen die les krijgen/nodig hebben en autodidacten oftewel mensen die het zichzelf aanleren.

Zelfstudie:

Je kunt jezelf prima leren gitaarspelen. Bekendste voorbeeld is denk ik wel

Eddie van Halen

al zal dit niveau zeker niet voor iedereen zijn weggelegd. En zijn manier van aanleren: gewoon proberen en wat goed klinkt onthouden, daar moet je al een redelijke dosis talent voor hebben. Voor de minder getalenteerden onder ons, zijn er nog steeds genoeg mogelijkheden om dit prachtige instrument te leren bespelen. Je hebt complete on-line cursussen, ontelbare boeken, cd’s, dvd’s, tijdschriften en dan vergeet ik vast nog wel wat manieren om gitaar te leren spelen.

Erg belangrijk is hier wel dat je jezelf wel moet realiseren dat je dient te oefenen en dus ook de discipline moet hebben om te oefenen. Kies dan ook een lesvorm waarbij je snel al iets kunt spelen, zodat je vorderingen ziet en de motivatie houdt om te blijven oefenen.

Les:

Zeg maar de traditionele manier om iets te leren. Je zoekt iemand die je al dan niet tegen betaling leert gitaar spelen. Dit kan een kennis zijn, een gitaarleraar, of je gaat bijvoorbeeld naar de muziekschool.

Ook hier is weer belangrijk dat je goed kijkt wat je wil, wil je alleen metal spelen is het misschien raadzaam om hier je leraar op te selecteren. Want dan kan het zijn dat als je begint met kinderliedjes snel je motivatie verliest. Bij deze manier van leren, spelen kosten natuurlijk ook een rol. Ga je een cursus volgen van 100 euro of betaal je 20 euro per uur voor een leraar. Want dat is de keuze in leraren of lesmethodes ook beperkt door wat je te besteden hebt.

Materiaal:

De keuze hiervoor is ook afhankelijk van wat je wil; en waar je van houdt. Ga je voor metal dan klinkt dat uiteraard beter met een fatsoenlijke gitaar en flinke versterker. Maar dit heb je dan niet nodig voor kampvuurliedjes, sterker nog het is knap onpraktisch. Je kunt het zo gek en duur maken als je wil. Al geef ik beginners de tip mee, koop een eenvoudige beginners gitaar of set. En upgrade dit naarmate je vaardigheden vorderen.

Toch voor iedereen:

Als je een beetje oefent, is het voor iedereen haalbaar om uiteindelijk wel een eenvoudig stukje te spelen. Voor de een zal dat voldoende zijn, want die wil gewoon af en toe wat spelen. De anders zal regelmatig willen optreden. Voor beide zal de gitaar genoeg te bieden hebben. Maar beide zullen er ook in moeten investeren willen ze hun einddoel bereiken, Investeren in oefenuren en doorzettingsvermogen bedoel ik daar uiteraard mee.