blog placeholder

Elvis Presley, het popicoon van de 20 ste eeuw.  Heden nog steeds de inspiratie van vele artiesten.

Waar en wanneer werd hij geboren en begraven?  Wat maakte hem en wat werd zijn ondergang?

Elvis Aaron Presley werd geboren op 8 januari 1935 inTupelo (Mississippi). Zijn ouders Vernon en Gladys Presley waren gewone arbeiders.  De tweelingbroer van Elvis, Jessie Garon, werd dood geboren. In 1948 verhuisde de familie Presley naar Memphis, Tennessee. In 1946 kocht hij zijn eerste guitaar. In 1953 studeerde Elvis af aan Humes High School. Alvorens hij zijn zangcarrière startte werkte hij eerst als vrachtwagenbestuurder, net zoals zijn vader.

Zijn eerste singel werd opgenomen in 1954 met als titel “That’s allright mama” onder het legendarische Sun Record label te Memphis. Zijn muziek werd vooral geïnspireerd door pop en country muziek en vooral gospelmuziek.  Door zijn talent als zanger, zijn enorm charisma in combinatie met een groot gevoel voor humor, zijn knappe uiterlijk en swingende heupen groeide Elvis uit tot een wereldster van groot formaat.

Eind 1955 werd Tom Parker “Colonel” de manager van Elvis Presley, welke het Sun contract afkoopt door de platenmaatschappij RCA Victor. Een van de hits die dan werd opgenomen is “Heartbreak Hotel” welke zijn eerste wereldhit werd. Hij was toen 21 jaar.

Uncle Sam” haalt in maart 1958 Elvis Presley binnen. In augustus van datzelfde jaar sterft Gladys Presley en laat haar zoon ontroostbaar achter.

Elvis Presley trouwt op 1 mei 1967 met Ann Prescilla Beaulieu en op 1 februari 1968 werd Lisa Marie Presley geboren. Het enige kind van Elvis Presley.

Zijn uitdagende manier van dansen, “swingende heupen” werd door oudere Amerikaanse conservatieven niet aanvaardt. Wat wel een enorme succesvolle impact had op het jongere publiek. In de Ed Sullivan Show werd dan ook enkel Elvis Presley’s bovenlichaam in beeld gebracht.

Eind 1960, na zijn legerdienst, scoort Elvis Presley terug hits van formaat.

Tijdens de jaren 60 speelde Elvis Presley in vele films. Film van nogal laag kwalitatief niveau maar zeer winstgevend. Hij speelde in gemiddeld 3 film per jaar. In totaal zo’n 31 films.  Hij was zelfs stergast in de Frank Sinatra TV Show.

In 1968 maakte hij zijn Comeback TV Special. Terug bewijst hij dat hij de enige King of Rock ‘n’ Roll is. Zijn nummers schieten terug op de top van de hitlijsten.  Elvis Presley zweert op dat moment dat hij nooit meer songs zal zingen of acteren in films waar hij niet volledig achter staat.

In 1973 verlaat Priscilla hem voor haar karateleraar Mike Stone. Elvis Presley kan de scheiding niet verkroppen en grijpt naar verdovende middelen. De vele tournees en filmopnames eisten hun tol.  Elvis Presley raakte zowel geestelijk als lichamelijk uitgeput. Ook zijn overgewicht en het gebruik van drugs kwamen zijn gezondheid niet ten goede. Het laatste optreden van Elvis Presley was op 26 juni 1977 in the Idiana’s Market Square Arena, Indianapolis.

Elvis Presleyde uitvinder van Rock ‘n’ rollstierf in Memphis, Graceland, op 16 augustus 1977. Hij was amper 42. Een tijdperk kwam die dag ten einde. De wereld was in shock. Zoveel jaren na zijn dood kunnen tal van fans nog steeds zijn dood niet aanvaarden. Zij geloven steevast dat hij nog levend is of beweren hem terug te zien in visioenen.  Ze maken bedevaarten naar Graceland waar hij begraven werd, in de hoop zijn wederkomst me te maken.