blog placeholder

Dead By Sunrise is het solo-project van de frontman van Linkin Park, Chester Bennington. Dit is in samenwerking met de leden van de groep Julien-K. Eerst was de naam “Snow White Tan”, maar werd achteraf gewijzigd naar Dead By Sunrise.

In 2009 bracht de groep zijn eerste album uit, “Out Of Ashes”, waar de leden eigenlijk al sinds 2005 aan bezig waren.

De groep

De band is eigenlijk het solo-project van Bennington. Zij werken eigenlijk enkel mee met Chester, maar de band is niet het gewone type van rockgroep.

Nadat Shinoda (MC van Linkin Park) met Fort Minor een soortgelijk project opstartte, achtte ook Bennington de tijd rijp om ook werk te maken van een side-project. Bennington riep daarvoor de hulp in van de groep Julien-K. Dit is een opmerkelijke samenwerking, want ook Chester werkt mee met de groep Julien-K, beide projecten zijn eigenlijk dezelfde. Dead By Sunrise zingt en schrijft Bennington zijn teksten met muziek van de muzikanten. Maar wanneer Shucks en Dekrah (leden Julien-K) de teksten schrijven en Chester deze gewoon inzingt, gaat het over Julien-K.

In 2005 begon de groep te schrijven aan een album voor “Dead By Sunrise”, dewelke in 2006 was afgewerkt. Door zijn drukke agenda met Linkin Park (de groep was bezig met het derde album op te nemen, Minutes To Midnight) werd de release uitgesteld. Enkele nummers voor “Dead By Sunrise” waren initieel geschreven voor Linkin Park, maar waren “te zwaar” om onder Linkin Park uit te brengen.

Uiteindelijk zou het tot 2009 duren tot het album, “Out Of Ashes”, zou uitkomen. Ondertussen is Bennington bezig aan materiaal voor een tweede album. 

Formatie

Chester Bennington = zanger
Ryan Shuck = gitaar & achtergrondzang
Amir Derakh = gitaar& Synths
Elias Andra = Drums
Anthony Valcic = KeyboardsBrandon Belsky = Basgitaar

Stijl en inspiratie

Vooral de rock uit de jaren 90 is van grote invloed geweest op het werk van Dead By Sunrise. Ook muziek uit Bennington zijn jeugd horen we terug in de muziek van Dead By Sunrise, zoals o.a. Depeche Mode.

De stijl is alternatieve rock met veel melodische ritmes. De teksten wisselen positief met negatieve kanten van de liefde af.