blog placeholder

Misschien ben je zelf gek op zingen, maar weet je er alleen niet zoveel over. In dit artikel wil ik graag vertellen wat zingen is, waar je het voor gebruiken kan en hoe je beter kunt zingen(techniek), zodat je je stem niet aantast.

Wat is zingen?
Zingen is muziek maken door je emotie met woorden of klanken uit te spreken. Dat doe je op een melodie met je stembanden. Stembanden of ook genoemd, stemplooien zijn twee plooien in het strottenhoofd. Die worden door spieren naar elkaar gebracht, waardoor de luchtpijp word afgesloten. Wanneer de stembanden tegen elkaar aan worden gehouden, kunnen ze een trilling veroorzaken dat ontstaat door de uitgeademde lucht. Door deze trilling onstaat het geluid. Je toonhoogtes kunnen veranderen door de spanning in je stembanden te veranderen. die spanning word veroorzaakt door bepaalde spierbewegingen. Bij het spreken en zingen word niet alleen het strottenhoofd gebruikt. Je kunt je stemgeluid omzetten in veel verschillende klanken met gebruik van je lippen, tong, gehemelte en je keel.

Zingen kan ook een manier zijn om je energie te uiten. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen met ADHD. Die kunnen dit uiten met heel hard en heel vaak te gaan zingen. Zingen kan ook een therapie zijn voor mensen die niet goed kunnen praten. Dat wordt zangtherapie genoemd. Dat kan bijvoorbeeld bij mensen die een beroerte hebben gehad of bij mensen met een handycap. Je krijgt dan een persoonlijke ontwikkeling met behulp van je zangstem.

Neurien is ook een manier van zingen. Je zingt dan zonder woorden en met gesloten lippen, maar je maakt wel een melodie. Zingen kan nog op een hele boel andere manieren: Je kunt solo zingen (alleen zingen),met een groep(koorzang) of een duet (dat doe je met twee personen). Als er geen instrumentale begeleiding is dan zing je a capella. Als je met je stem muziekinstrumenten of andere geluiden nadoet noem je dat barbershop singing(dat betekent eigenlijk letterlijk kapperszaak zingen). Ook worden muziekstukken acterend gespeeld in musicals, dat noem je opera of operette. Tegenwoordig is dat niet alleen meer opera, dat kan ook gewoon popmuziek zijn dat gewoon acterend word gezongen.

Je zangstem
Elke zangstem heeft een bereik. Het bereik is de afstand tussen de hoogste en laagste tond die je kan zingen. Vaak zingen mannen lager dan vrouwen. Daarom kan het voor een man ook moeilijker zijn om een vrouwenlied te zingen, dan als een vrouw hetzelfde zou zingen en andersom. Maar er zijn uitzonderingen, zoals Bruno Mars. Hij heeft best een hoge stem voor een man, dat een vrouw ook makkelijk zou kunnen zingen.
Het gemiddelde bereik van je stem zijn ongeveer twee octaven, waarmee je rond de 24 verschillende tonen zingt. Maar er zijn ook genoeg zangers / zangeressen die een veel breder bereik hebben. De R&B en soulzangeres Alicia keys heeft een bereik van 3 octafen met 36 verschillende tonen. Michael Jackson(ook bekent als de king of pop) had een bereik van 4 octaven, met 48 verschillende tonen. Het laatste voorbeeld is de Amerikaanse Soulzangeres Whitney Houston. zij heeft wel een bereik van 5 octaven, met 60 verschillende tonen. Maar zij hebben daar ook veel voor getrained, dat kun je leren door zanglessen te nemen en toonladders te oefenen.
Het bereik kun je verdelen in wel 15 verschillende soorten. Ik benoem hieronder de zes belangrijkste van laag naar hoog.
– Bas: De bas is de laagste stem die je maar kunt hebben. luister maar naar het nummer proud mary van Ike and Tina Turner. Je hoord daar een ontzettend lage mannelijke achtergrond stem. Dat is een voorbeeld van de basstem. Dat zit gemiddeld tussen het 2e en vierde octaaf vanaf de C op een piano.
– Bariton: De bariton is een lage en vaak mannenstem, die tussen bas en Tenor in zit. Je zangstem zit dan ongeveer tussen de tweede octaaf vanaf de G tot de vierde octaaf.
– Tenor: Tenor is een hoge mannelijke stem in de muziek. Die zit gemiddeld tussen het derde en 5de octaaf.
– Alt: Alt is een lage vrouwelijke zangstem. De laagste altstem word ook wel contralto genoemd. De stem is zeldzaam en donker. Mariah carey is een alt zangeres met het bereik van 5 octafen. Dus ze kan heel laag maar ook ontzettend hoog.
– Mezzosopraan: Een mezzosopraan is half sopraan. Dat zit tussen alt en sopraan in. Een mezzosopraan heeft vaak een donkerdere stem dan iemand die sopraan is, maar het kan wel zijn dat ze precies hetzelfde bereik hebben. Ze kunnen zelfs het bereik hebben van een opera zanger(es)
– Sopraan: De sopraan is het hoogste zangstem die je kunt hebben. Een bekende sopraan zangeres is Charlotte church.

De zangtechniek
Een groot probleem bij veel zangers en zangeressen is dat ze last krijgen van hun stem bij het zingen. De oorzaak hiervan is dat ze niet de goede zangtechnieken onder de knie hebben. Waar ik zelf bij zingen heel veel last van heb gehad was, dat ik mensen ging na doen met zingen. Ik ging dan de manier van zingen of soms de stem zelf overnemen, waardoor ik een geknepen gevoel kreeg. Dan stikte ik er als het ware in. Dit soort dingen zijn een oorzaak waardoor je problemen kunt krijgen met je stem. Je krijgt last van je keel na 1 liedje gezongen te hebben. Uiteindelijk klinkt je stem niet mooi meer en kun je je stembanden beschadigen. Om dit te voorkomen is de zangtechniek nodig, dit leer je bij zangles. Onder de techniek vallen heel veel onderwerpen, zoals:

– de zuiverheid:De wereld is verdeeld met mensen die zuiver zingen en mensen die vals zingen. Maar toch kun je wat aan de onzuiverheid doen: Goed luisteren en oefenen, oefenen en nog meer oefenen totdat het helemaal goed is. Het is niet zo dat iemand die vals zingt ineens een geweldige stem heeft. Maar mensen die echt willen zouden in ieder geval al zuiver kunnen zingen. Maar voordat je daar mee begint moet je het ook kunnen horen. Want als je geen valse noten hoord, schiet je er nog niks mee op. De organen die de stem fabriceerd produceren bij- en boventonen. Veel van die bijgeluiden hoor je versterkt door de schedel, zodat het helemaal niet zo duidelijk is wat er naar buiten komt. Wat een ander hoord, hoor jij heel anders. Een Japanse dirigent loste dit ooit op door koorleden met een emmer over hun hoofd te laten zingen, alleen nadeel was wel zo dat het publiek hier minder van hoorde.

– ademsteun: Dat doe je door rustig in te ademen vanuit je buik en niet vanuit je borst! Als je dat goed doet dan kun je je handen in je middenrif (onder de ribbenkast) zetten en dan voel je tijdens het inademen dat je je rug ook wegdrukt. Dat voel je bijvoorbeeld als je geluidjes maakt als pff of tss. Het aanleren van deze techniek zorgt ervoor dat de uitgebrachte klanken warm, rond, homogeen en toonvast zijn. Als je goede buikspieren hebt en een conditie, werkt dit ook makkelijker.

– losse kaak:De losse kaak zorgt er samen met de ademsteun voor dat je niet gaat knijpen met je stem tijdens het zingen. Door de losse kaak krijg je een vollere, heldere en warmere stem. Je zingt dan met een ontspannen gezicht, waardoor je niet zingt met een stijve kaak, wat kan veroorzaken dat je last van lamme kaken krijgt.

– Met gevoel zingen: Wat ook ontzettend belangrijk is tijdens zingen is dat je weet waar de tekst over gaat en dat je je gevoel er helemaal aan over geeft, luister bijvoorbeeld maar naar nummers zoals: Listen van Beyonce Knowles, hero van enrique inglesias of everything van anouk. Als je vervormde nummers luistert, hoor je dat daar alleen de beat van bijvoorbeeld een hardstyle nummer belangrijk is. De tekst en krijg je niet meer mee. Je zal er geen kippenvel van krijgen.

– beheersing:De beheersing van je stem is ook van groot belang. Als je op een podium staat en je bent zo ontzettend enthousiast dat je zo’n groot publiek voor je neus hebt staan kun je het wel uitschreeuwen. Dan heb je de techniek nodig dat je je tijdens het zingen kan beheersen en niet keihard uit de bocht vliegt. Of dat je juist ontzettend zenuwachtig bent en je stem ontzettend trilt.

– hard en zacht zingen:Je kunt je publiek in spanning houden door soms zacht te gaan zingen en op een ander moment juist hard. Dat zorgt ook voor de entertainment voor het publiek, zodat de aandacht op jou gericht blijft.

– Articulatie:Het is naast een stem ook belangrijk dat de tekst goed verstaanbaar is, zodat mensen ook kunnen luisteren naar de boodschap die er met een lied word overgebracht.

– conditie: Het is belangrijk dat je een goede conditie hebt. Je kan dan langer doorzingen zonder dat je te snel moe word. Kijk bijvoorbeeld maar naar Beyonce. Ze zingt en danst tegelijk, maar het valt in haar stem niet op dat ze te kort schiet aan adem. Dat noemen ze de stemconditie.

Zo zijn er nog een heel veel technieken wat helpt bij beter zingen en waardoor je beter bereik hebt met je stem. Die grenzen kun je verleggen met het oefenen van toonladders, waarmee je steeds hoger of lager gaat zingen. Eerst zal het niet zo makkelijk gaan, vooral niet als je je hele leven al op een andere manier zingt dan dat eigenlijk de bedoeling is. Maar als je alle technieken onder de knie hebt, kun je er heel veel mee. Mijn tip is dus voor alle zangers en zangeressen: als je problemen hebt met je stem of je wilt gewoon hoger, lager en beter leren zingen, dan kun je aan zangles heel veel hebben. Wacht nooit te lang, want hoe vroeger je ermee begint, hoe makkelijker het te leren is.