blog placeholder

Muziek, het is heerlijk om je daarin te verliezen. Vooral in goeie muziek. Genesis is een populaire band uit de jaren ’70. Ik ga jullie wat vertellen over deze boeiende band.

Wie zijn Genesis?
Genesis is een progressieve rockband opgericht in 1967. De mannen, Peter Gabriel, Mike Rutherford, Tony Banks, Anthony Philips en Chris Stewart afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, wouden eigenlijk songwriters worden. ‘Helaas’ wou niemand hun nummers zingen.

Hoe begon het?
Een tape die de jongens hadden gemaakt, kwam in handen van Jonathan King, een oud- Chasterhouse leerling. Deze bood de jongens een platencontract aan en gaf ze hun naam. Hier uit kwam het album From Genesis to revelation. Met een strijkorkest op de achtergrond en als onderwerp het ontstaan van de aarde, flopt het album. De ideeën die afkomstig waren van Jonathan King, deden de band niet ten goede. Ze gingen allebei hun eigen weg.

Genesis besloot, na deze tegenslag, door te gaan. Ze experimenteerde met minder vanzelfsprekende muziek en zware, serieuze teksten. Ze gaven allemaal hun studie op, om samen in een huis te gaan wonen en aan nieuw materiaal te werken. Ze kregen een contract aangeboden bij ‘Charisma record’ en brachten in 1970 hun album Trespass uit. Er staan zes lange, akoestische georiënteerde, donker- romantische nummers op.
Na dit album stapte Anthony Philips omdat hij podium angst had. Drummer John Mayhew werd ontslagen en Phil Collins (drummer) en Steve Hacket (gitaar) kwamen in beeld. In 1971 kwam hun album Nursery Cryme uit en in 1972 volgde Foxtrot. Muzikaal was de band veel beter. Dit kwam vooral door de technisch betere Phil Collins en Steve Hacket. 
De ‘humor’ van zanger en dwarsfluitiste Peter Gabriel werd een onmisbaar kenmerk van Genesis. Om de theatrale muziek nog meer kracht bij te zetten en de ogen van de pers op de groep te zetten, werd Peter Gabriel steeds gekker op het podium. Hij droeg make-up, vertelde bizarre verhalen en gebruikte veel kostuums. Vanaf het moment dat Gabriel in een rode jurk van zijn vrouw en met een vossenkop het podium op kwam, waren Gabriel en Genesis ineens ‘hot’. Maar niet iedereen was het er mee eens..

In 1973 kwam het album Selling England by the pound’ uit. Hierop stond hun eerste hitsingle in Engeland: I know what I like (in your wardrobe).Muzikaal en publicitair gezien werd Genesis erg succesvol. Peter Gabriel ging vooral zijn eigen weg en was steeds minder in staat om compromissen te sluiten met de band leden. Zij kregen steeds meer het idee dat de podium persoonlijkheid van Peter de aandacht afleidde van waar hun vonden dat het echt om ging: de muziek. Er was veel gedoe bij het opnemen van het album,The lamb lies down on broadway in 1974, waar vooral werk van Peter Gabriel opstaat. Peter Gabriel besloot in 1975 te vertrekken.

En verder.
De band moest op zoek naar een nieuwe zanger. Maar dat was niet bepaald makkelijk. Ze waren erg kieskeurig. Na honderden audities hadden ze nog niemand gevonden die echt bij de band paste. Eigenlijk uit een grapje zei Phil Collins dat hij de zang wel voor zijn rekening wou nemen. Hij had hiervoor alleen nog achtergrond zang gedaan.Toch hebben ze het geprobeerd en het bleek een gouden greep. Op het album A trick of a tail (1976) dat verder al helemaal klaar was, moest alleen nog zang gedaan worden. Hierna werd het best verkochte album van Genesis tot dan toe. Phil Collins besloot het podium theatrale weg te laten, en Genesis deed een tour met de nieuwe drummer Bil Bruford door West-Europa en Amerika. Na het album Wind&Wuthering en het live album Seconds Out verliet ook Steve Hackets de band. Hij was het niet eens over zijn aandeel in de band en besloot alleen verder te gaan. Mike Rutherford werd vanaf dat moment leadgitarist. 

…And then there were three…
 Op het album …And then there were three… ontbraken de de lange, dromige gitaarpartijen van Hacket. Het nummer ‘Follow you, Follow me’ was een doorbraak voor het grotere publiek. Na eigen zeggen kwamen er niet meer alleen ‘pukkelige jongens’. Het was  voor Genesis doen een simpel liefdesliedje. Tijdens het volgende tournee werd de band bijgestaan door Chester Thompson op de drums en Daryl Stuermer op de gitaar, die tot 1992 deel zal blijven van de live band. Deze doorbraak gaf Genesis de kans om een pauze te nemen van twee jaar, financieel gezien. Van deze kans namen ze gebruik om te kijken waar ze heen wilde. Van een progressieve rockband neigde ze steeds meer naar punk en pop.
In 1980 kwamen ze terug met het album Duke. De muziek was vooral geïnspireerd door Rhytym en Blues. ‘Misunderstanding’ werd de eerste top 10 hit van Genesis in Amerika. Bij dit album verloor Genesis veel ‘oude’ fans. Toen het solo album van Phil Collins Face Value succesvoller werd dan welk Genesis album dan ook, twijfelden veel aan de toekomst van Genesis.
In 1981 kwam het album Abacab uit en was weer een beetje de oude Genesis te zien: een groepje muzikanten die lol hadden in het maken van muziek. Weer waren er veel negatieve reacties van de ‘oude’ fans van Genesis, het werkt te commercieel. Toch boksten die niet op tegen de positieve reacties die het album kreeg. Met het album Genesis uit 1983 keert de groep grotendeels terug naar hun oude geluid wat het Genesis handelsmerk was geweest. ‘Mama’ word een van de grootste hits.
In 1986 volgde hun album Inviseble touch die werd gekenmerkt door herkenbare deuntjes en een modernere productie. Er staan veel geluid experimenten op het album en daarom is het nog niet direct pure commercie. Het nummer ‘Land of confusion’ heeft vele prijzen gewonnen, waaronder voor de naam van het nummer en ook voor de komische clip van wereldleiders. Na een wereldtour is het even stil rondom Genesis.
In 1991 verscheen het album We can’t dance. Het is een lichte knauw naar de steeds dominanter wordende dans muziek in de hit parades.’I can’t dance’ word de eerste nummer 1 hit in Nederland. Ze krabbelde een beetje terug naar hun oude muziekstijl. 

Ray Wilson.
Het wereldtournee dat hierna volgde was de laatste voor Phil Collins. Hij besloot de band te verlaten. De band bestond nog uit de twee mede oprichters Mike Rutherford en Tony Banks. Ze besloten er een nieuwe zanger bij te zoeken, dit werd Ray Wilson. Het album …Calling all stations…(1997) kwam uit, maar ze konden het succes wat Genesis had niet meer evenaren. 
In 2007 kwamen Phil Collins, Mike Rutherford en Tony Banks weer bij elkaar voor een rëunie tour door Europa en later door Amerika. De tour heette: Turn it on again: The tour. In 2008 verschijnt de DVD opname hiervan met de naam: When in Rome 2007.