blog placeholder

Iedereen die wel eens naar een concert of festival is geweest. Of ernaar heeft gekeken op tv, zal het gezien hebben de moshpit.

van afstand een kolkende mensenmassa die op een neer deint, maar zodra je dichter bij komt zie je mensen tegen elkaar aan springen, elkaar omverduwen. Van afstand lijkt het wel een gigantische vechtpartij.

 

Ontstaan:

Met de komst van de punkmuziek met zijn nihilistische agressie kwam er ook een agressieve dansstijl de muziekwereld binnen: het pogoën: elkaar vastpakken en op en neer springen terwijl je elkaar door elkaar schudt. In de V.S. ging de punk langzamerhand over in hardcore-punk en ook gingen metal bands van heavy metal naar nog snellere en hardere vormen. Hierop werd ook steeds agressiever gedanst. De fans gingen van het podium afduiken (stage diven. Ook het op en neer springen ging over in het op elkaar in springen. En het elkaar over de dansvloer heen duwen.

In de loop der jaren is men deze stijl van dansen “moshen” gaan noemen. Deze naam werd ook gebruikt door diverse bands zowel als slogan, als in nummers. Als je op een concert bent zul je zien dat als het moshen begint er een cirkel ontstaan waarbinnen gemosht wordt. Dit gedeelte wordt de pit genoemd, vandaar de naam mosh pit.

Ontwikkeling:

Sinds het ontstaan van pogoën, en de ontwikkeling hiervan naar het moshen is het niet stil blijven staan, er zijn vormen als violent dancing bijgekomen, ook is het tegenwoordig een veel voorkomend fenomeen dat mensen door de moshpit heen rennen en in tegelijkertijd een heel arsenaal aan karate trappen en zwaaiende armbewegingen tentoonstellen. Ik zal in dit stuk geen oordeel geven over ontwikkeling binnen het moshen.

Gedragscode:

Ondanks dat het voor een leek er enorm agressief en gevaarlijk uit ziet, zitten er toch een aantal “ongeschreven” regels aan het moshen vast. Hoofdregel is dat je op elkaar let, als er iemand valt help je diegene omhoog. Als er iemand zich blesseert of flauwvalt dan help je diegene de moshpit uit. Andere “regels” zijn dat je stagedivers opvangt, en dat je ook rekening houdt met kleinere mensen in de pit en dan zeker met vrouwen. Ook hou je de pit in de pit, dus als iemand niet mee wil doen of rustig staat te kijken dan laat je die ook met rust. Belangrijkste is echter dat iedereen er is om plezier te hebben, ondanks al het geweld is een moshpit niet agressief en dus ook niet bedoeld om mensen express pijn te doen of meteen ruzie te zoeken als je een zet krijgt.

Maar andersom geldt het natuurlijk ook, wil je niet de moshpit in dan blijf er ook uit. Dit is ook een handige tip als je er nooit in hebt gestaan, begin dan in ieder geval rustig.

Uitleg:

Je kunt proberen uit te leggen wat er nu zo gaaf is aan het in een moshpit staan, maar dat is erg lastig. Als je het gevoel niet kent dat als je bepaalde muzie  hoort je adrenalinepeil enorm stijgt en je niks liever wil dan naar voren te gaan om je tussen de rest te mengen, dan is het eigenlijk niet uit te leggen…

En dat dit in de ogen van veel mensen een vreemde vorm is om je te amuseren dat kan ik me zeker voorstellen. Er wordt vaak vreemd gekeken als je met je vrienden elkaars blauwe plekken staat te bewonderen die je het vorige concert hebt opgelopen. Maar dan denk ik maar dit is misschien vreemd, maar een stuk betere manier om je energie (en eventuele agressie) kwijt te raken dan ruzie lopen zoeken in de stad, of met vandalisme bezig zijn.