blog placeholder

Iedereen droomt ervan. Op het podium staan met gierende gitaren en uitzinnige fans die allemaal een ticket betaald hebben om jou en jou alleen te zien!…

Goed, het is natuurlijk moeilijk (als dan niet onmogelijk ) om dit te bereiken, maar dat neemt niet weg dat u zelf geen gitaar op kan pakken en deze te leren bespelen! In dit artikel word geschreven over de aankoop van de (elektrische) instrumenten en randapparatuur. Van beginnend gitarist tot gitaristen met al wat meer ervaring.

Onderwerpen :

– De gitaar
– De versterker
– Overige benodigdheden
– Tweedehands?

Voordat u nu meteen naar de muziekwinkel loopt stel ik voor dat u de volgende punten in achting neemt bij het kopen van de juiste spullen. Het komt redelijk vaak voor dat er muziekwinkels zijn die u gitaren verkopen die niet (of niet goed) zijn afgesteld en daarom ondanks perfecte stemming vreselijk kunnen blijven klinken. Vaak is het ook zo dat de medewerkers het duurst mogelijk proberen te verkopen. Er zijn natuurlijk ook veel muziekwinkels met goede service, maar het is moeilijk te zeggen bij welke winkel dit wel of niet is. daarom zijn hier de volgende punten :

 de gitaar :

Bent u beginnend gitarist en op zoek naar uw eerste elektrische gitaar? dan is het vaak raadzaam om bij een prijsklasse te kijken tussen de €170,- en €350,-.
Er zijn ook beginnerspakketjes met een complete gitaar en versterker in 1 pakket voor ongeveer €200,- maar die klinken meestal zo slecht dat het vaak alleen maar irriteert. Ook zijn ze vaak slecht afgesteld en klinken daarom vaak vals.

Rond de €180,- tot €220,- kunt u een Squier gitaar tot uw beschikking stellen. Dit is een B-merk van de befaamde Fender gitaren en wordt ook door hetzelfde bedrijf gemaakt. Deze gitaren klinken vaak heel degelijk en worden zelfs af en toe door semi-professionele muzikanten gebruikt! Ook hebben deze gitaren het ‘stratocaster’-model en worden ze geprezen door hun allround sound. met andere woorden zou je kunnen zeggen dat deze modellen eigenlijk in bijna elk genre gebruikt kunnen worden. Een iets duurder alternatief voor deze modellen zijn de London City Stratocasters.

Ook zijn de goedkopere modellen van Ibanez een uitkomst ; deze gitaren zijn vaak goed voor een rock/metal sound en kosten tussen de €230,- en €350,-. Ook zijn deze gitaren uitgerust met humbucker-elementen wat betekend dat ze een wat vettere sound hebben. Rock On!

En als laatste nog de Epiphone. Deze gitaren zijn is verschillende modellen verkrijgbaar (o.a. het befaamde “Les Paul” model) en zijn tussen €200,- en €600,-. Dit is het kleine broertje van de inmiddels , net als Fender , legendarische Gibson gitaren. Epiphone gitaren zijn redelijk zwaar, zijn ook gemaakt van goede kwaliteit en zijn eveneens uitgerust met humbuckers (vaak van gibson zelf!) die deze gitaar ook flink laat rocken! Er zijn vrij veel bekende artiesten die deze gitaar gebruiken waaronder zelfs Billy Joe Armstrong (Zanger/Gitarist van de punkpop band “Greenday”)! 

De genoemde gitaren zijn de meest noemenswaardige gitaren in deze prijsklasse ; er zijn natuurlijk meerdere merken (die overigens meestal de grote merken repliceren!) zoals : Curzon , Stagg , Richwood en Vintage.

Make Your Choice!

– De versterkers :

Hierin zijn er eigenlijk minder verschillende klassen. Als u opzoek bent naar een redelijke versterker voor in huis doet u er goed aan een versterker te kopen die niet al te groot is ; u hoeft immers niet de buren een nieuw interieur te geven met uw bonzende versterkerkast van 2 meter! Integendeel tot de gitaarmerken hoeft u bij de versterkers niet bang te zijn dat een onbekende naam problemen geeft maar meestal blijft het zo dat de bekende merken toch de boventoon voeren.

Fender versterkers zijn betrouwbare versterkers met een goede sound en ook een goed oversturingskanaal (dit is het kanaal waardoor het geluid overstuurd wordt en daardoor een echte ‘rocksound’ geeft). Het nadeel van deze versterkers is dat ze meestal wel wat prijzig zijn ; het begint meestal bij €270,-. 

Marshall versterkers zijn de meest gebruikte verstekers in de geschiedenis van de (rock)muziek en worden vaak gezien als de beste versterkers op de markt. ze hebben en hele vettige sound en vooral het oversturingskanaal geeft een echt ‘scheurend’ geluid. de huiskamervarianten van 15 watt zijn al verkrijgbaar voor €100,- al is het raadzaam naar een iets duurder model te kijken daar u natuurlijk niet wilt dat dit alles te koste gaat van de geluidskwaliteit. deze zijn er vanaf €170,-.

Deze 2 versterkers zijn de meest bekende en voorderest zijn er goedkopere (maar soms niet altijd slechtere!) imitaties te vinden die het dus ook prima doen.

Overige benodigdheden

De spullen die u voorderest nog nodig zult hebben op uw gitaaravontuur zijn :
– Plectrums (een plat stukje plastic of been dat tussen duim en wijsvinger wordt gehouden en waarmee de snaren worden aangeslagen).
Extra setje snaren : altijd handig als er een snaar breekt! Als u niet weet hoe u een snaar moet vervangen kunt u dat altijd aan een medewerker van een willekeurige muziekwinkel vragen ; zij doen het graag voor.
Jack-kabels : deze kabels zijn er om de gitaar met de versterkers te verbinden zodat er signaal is en er gespeeld kan worden! De officïele benaming is overigens een jack-plug snoer.

En natuurlijk niet te vergeten : zin en tijd om gitaar te leren spelen!

Tweedehands? 

Alles wat hier genoemd wordt kun u waarschijnlijk ook tweedehands vinden. Het is raadzaam om eerst na te vragen waar u op moet letten als u een tweedehands model koopt. U wilt immers geen miskoop doen. Vaak is er wel het een en het ander mis met tweedehandse gitaren(losse knopjes, slecht afgesteld, losse potmeters, beschadigd lak etc.). Dus word het aangeraden om uw eerste gitaar in een professionele muziekwinkel te kopen.

 

Dit was het voor deze keer.

Stay Tuned!