Na een piek in de jaren 80 in voornamelijk de new yorkse hardcore scene. Stopten er veel bands in de jaren 90 ondanks dat kun je toch spreken van een sprankelend decennium.
Het einde:
De jaren 80 waren de vorming van de hardcore en eind jaren tachtig waren bepaalde bands erg groot aan het worden, echter veel bands besloten begin jaren 90 te stoppen, voorbeelden waren Agnostic front, Gorilla biscuits en
youth of today
De nieuwe lichting:
In de jaren 90 begonnen bands door te breken die niet alleen het stokje overnamen maar ook voor verandering zorgden, zo kwamen er een aantal bands die zich vooral focuste op hun boodschap zoals earth crisis. Bands die pure hardcore vermengden met vele andere invloeden zoals biohazard en life of agony.
Professionalisering:
Hardcore werd groter en ging van een underground beweging over in een min of meer mainstream muziek soort, positief hieraan was dat je veel makkelijker cd’s kon kopen van bands, er werden overal hardcore concerten georganiseerd en er waren zelfs platenlabels die zich puur op hardcore toelegden zoals
victory
en
Lost and found
Nadelen:
Groter en bekender heeft ook natuurlijk zijn nadelen, zo begonnen er mensen platenlabels niet omdat ze van de muziek hielden maar om geld te verdienen. Bands probeerden hun sound te veranderen om meer te verkopen. En als jarenlange fan moest je ineens je favoriete bands delen met een heel ander soort fan..
Europa:
In de jaren 90 ontstond er ook in Europa een levendige hardcore scene met uiteraard veel fans, maar ook platenlabels en bands waarvan er heel veel zich konden meten met de beste bands uit de USA. Sommige bands hebben zelfs klassieke hardcore platen uitgebracht zoals right direction, backfire en tech 9.
In de jaren 90 is hardcore uitgegroeid tot een volwassen muziekstroming met alle voor maar helaas ook alle nadelen die dit met zich meebrengt.