blog placeholder

Een tijd geleden zag ik een documentaire over een tot dan toe onbekende Spaanse zanger, Joaquin Sabina. De wijze waarop deze man leefde en na een ziekte zijn leven veranderd heeft, is indrukwekkend te noemen.

Ook de manier van schrijven, de bijzonder intelligente liedteksten, de rauwe stem en het charismatische voorkomen zorgden ervoor dat ik de gehele documentaire gekluisterd aan de buis zat.

Ik had nog nooit van hem gehoord, maar heb naar het programma Uur van de Wolf gekeken. Joaquin Sabina is een Spaanse liedjesschrijver/zanger/muzikant/dichter, die altijd leefde alsof het zijn laatste dag was. Overal waar hij kwam, leerde hij mensen kennen. Dat is niet zo bijzonder, maar wel het feit dat hij die mensen dan de sleutel van zijn huis in Madrid gaf. Ik ben wel eens in Madrid geweest en was vreselijk onder de indruk van deze stad: de rust, de sfeer en de schoonheid. Het Prado met Jeroen Bosch, het Reina Sofia met La Guernica van Picasso en het prachtige park El Retiro, waar de tijd leek stil te staan. Iedereen was welkom bij deze Joaquin en zijn huis zat dan ook altijd vol met mensen. Hij is een volksheld die zich laat inspireren door de liefde en door het stierenvechten. In heel veel teksten van hem komt het woord ‘vergeten’ voor. Dat vindt hij een mooi woord. Hij wil niet over verleden praten, maar praat over geheugen en vergeten. Zijn teksten zijn fenomenaal. Ik ben overdonderd en gevangen door deze man. Een paar jaar geleden heeft hij een hersenbloeding gehad (door veel cocainegebruik). Pas nadat de dood dus bij hem op bezoek was geweest, maar hem niet thuis aangetroffen had, besloot Sabina het lot te veranderen. Hij is ontzettend depressief geworden en heeft hij zich drie jaar afgezonderd van alles en iedereen. Hij heeft zijn drank- en drugsgebruik verminderd. Nu treedt hij weer op en trekt hij weer volle arena’s. Hij heeft de sloten van zijn huis laten vervangen zodat zijn oude vrienden er niet meer in kunnen. In de documentaire die gemaakt is door de cineast Ramon Gieling, die ook ‘En un momento dado’ over Cruijff gemaakt heeft, worden verschillende oude vrienden met sleutel aan het woord gelaten. Schitterend gewoon!