blog placeholder

De beroemdste cellobouwers komen uit Italië. Uit Cremona, zoals Stradivarius de beroemde vioolbouwer, die het vak leerde van Nicolo Amati. Die weer de kleinzoon was van Andrea Amati, de eerste echte cellobouwer. Ook uit Venetië komen beroemde cellobouwers, zoals Domenico Montagnana.

Andrea Amati

Andrea Amati wordt gezien als de eerste cellobouwer. Hij leefde in Cremona van begin 1500 tot eind 1500. Van Amati is de cello “The King”, te zien in het National Music Museum in South Dakota VS. Deze cello heeft Amati gemaakt voor de Franse koning Charles de IX. De cello is gedecoreerd en beschilderd met de wapens van de franse vorst. Er is echter iets vreemds aan die cello: Hij is smaller gemaakt, wat duidelijk te zien is aan de schildering op het achterblad, een hele reep hout is weg uit het midden.

Cellobouwers en vioolbouwers uit Cremona

Andrea Amati had twee zonen Antonio en Girolamo, de gebroeders Amati (rond 1540 – 1630). Zij zetten de vioolbouw voort in hun familie en waren vernieuwend. De zoon van Girolamo, Nicolo Amati (1596 – 1684) heeft de viool en cellobouw nog meer verbeterd. Hij werd later ook de meest beroemde meester vioolbouwer van de wereld. In 1667 kwam Antonio Stradivari (1644 – 1737) bij hem in Cremona in de leer voor ongeveer twaalf jaren. Daarna begon Stradivari voor zichzelf. Stradivari is waarschijnlijk de beroemdste en bekendste vioolbouwer. Zijn instrumenten zijn net zo beroemd. Andere beroemde vioolbouwers en cellobouwers uit Cremona zijn Joseph Garneri de Gesu, leerling van Stradivari en Francesco Ruggieri, die ook een leerling van Amati was.

Cellobouwers uit Venetië

Een beroemde cellobouwer uit Venetië is Domenico Montagnana (1686 – 1750). De cello van Montagnana heeft een grotere, bredere klankkast dan de Stradivarius. De Montagnana is daardoor zeer geschikt voor concerten. Montagnana was in Venetië in de leer bij vioolbouwer Matteo Gofriller. Een andere beroemde cellobouwer uit Montagnana’s tijd was Pietro Guarneri.

Montagnana’s met een naam

Tegenwoordig zijn verschillende instrumenten van Motagnana in bezit van beroemde cellisten. Zoals bijvoorbeeld de “Petunia” van de beroemde cellist Yo-Yo Ma. Andere beroemde cello’s van Montagnana zijn onder andere de “Sleeping Beauty”,  “Duchess of Cleveland” en “Baron Steinheil”.