blog placeholder

Ik geef al jaren gitaarles en steeds vallen me bepaalde dingen op waarmee mensen het zichzelf lastiger maken dan nodig is. Enkele tips die het spelen en oefenen op de gitaar aangenamer en effectiever kunnen maken (geschreven vanuit de optiek van een rechtshandige gitarist).

Zit rechtop,
het liefs op een rechte stoel of kruk en met beide voeten plat op de grond of met één voet op een voetenbankje (met name bij klassieke gitaar); probeer niet te leunen maar op eigen kracht recht te zitten. Veel mensen zitten sowieso met een doorgezakte rug en vooral beginnende gitaristen hebben de neiging over hun instrument heen te buigen zodat ze naar hun handen kunnen kijken. In het begin is dat begrijpelijk maar het bespelen van een gitaar wordt uiteindelijk veel makkelijk als je rechtop zit (of staat) en niet naar je handen hoeft te kijken. Op de zijkant van de hals staan positiemarkeringen die je voldoende informatie geven over waar je je linkerhand moet houden; voor de rest leren je vingers te voelen waar ze moeten zijn.

Ontspan,
vooral je schouders, laat ze gewoon hangen. Behalve de spieren in je armen die nodig zijn om de gitaar te bespelen, zijn de enige spieren die werk moeten leveren de spieren waarmee je rechtop zit, de gordel rondom ter hoogte van je buik; dat zijn overigens ook de spieren waarmee je ademhaalt als het goed is. Overmatige en vooral langdurige spanning op andere plaatsen belemmert je in je bewegingen, kost onnodig energie en kan op termijn tot blessures leiden.

Laat de gitaarhals niet naar de grond wijzen,
houd hem minimaal horizontaal of een beetje schuin naar boven; de linkerarm hoeft dan geen onnatuurlijke draaiing te maken om het instrument te bespelen. Klassieke gitaristen laten de gitaar op het linker been rusten terwijl dat been op een verhoginkje staat; zo hebben ze bijna vanzelf de gitaar vast in een diagonale stand.

Beweeg de rechterhand vanuit de pols,
door de onderarm steeds een beetje te draaien. Bij tokkelen gaat dit niet zozeer op maar ik zie regelmatig mensen die proberen snelle, strakke slaggitaarpartijen te spelen ‘vanuit de elleboog’; ik heb al meegemaakt dat dit leidt tot klachten in de rechter schouder vanwege voortdurende spanning in de rechter bovenarm

Oefen regelmatig, kort en vaak
werkt veel beter dan weinig en lang. Liever elke dag twee sessies van vijf minuten dan ééns per week zeventig minuten.

Natuurlijk is er veel meer over te zeggen maar veel heeft te maken met ontspanning tijdens inspanning. In het begin lijkt het tegenstrijdig: vooral de linkerhand moet voldoende kracht ontwikkelen en beide handen moeten snelheid en coördinatie ontwikkelen; dat is echter slechts schijn. Hou vol en ervaar het zelf.