blog placeholder

Pesten.. Het woord “pesten” het klinkt zo onschuldig… Ik pest jou, jij pest mij.. Maar hoe onschuldig het woord ook mag klinken. Pesten is verre van onschuldig. Woorden kunnen aan je vreten, woorden kunnen je breken. Genegeerd worden kan tot ernstige eenzaamheid leiden. Kleineren zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen een enorme knauw krijgt met alle gevolgen van dien.

Iedereen heeft met pesten te maken of te maken gehad. Of je wordt gepest, je bent degene die pest, of je bent een toeschouwer (die al dan niet er wat tegen doet)

Waarom wordt er gepest? Omdat sommige anders zijn? Zich anders kleden? Er anders uitzien?
Pesten.. Het woord “pesten” het klinkt zo onschuldig… Ik pest jou, jij pest mij.. Maar hoe onschuldig het woord ook mag klinken. Pesten is verre van onschuldig. Woorden kunnen aan je vreten, woorden kunnen je breken. Genegeerd worden kan tot ernstige eenzaamheid leiden. Kleineren zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen een enorme knauw krijgt met alle gevolgen van dien.

Pesten maakt een hoop los in mensen. Het kan zelfs leiden tot ernstige psychische problemen.

Pesten verwoest levens… soms letterlijk…

Zo heeft de 16 jarige Thomas, die een half jaar geleden een eind aan zijn leven gemaakt heeft, gezegd: ”Ik heb krassen op mijn ziel.”

De 15 jarige Fleur, die voor het oog van haar klasgenoten voor de trein sprong vond dat het tijd werd er een einde aan te maken anders houdt het nooit op.

En dan niet te vergeten de 20 jarige Tim die zijn hele leven gepest, vernederd en getreiterd is. Uiteraard zijn dit maar een paar voorbeelden.

Er zijn er veel meer…HELAAS..

Vaak durven kinderen niks te zeggen, omdat ze (onbewust) weten dat het voor ouders de grootste nachtmerrie is dat je kind gepest wordt. Ook zijn ze vaak bang dat het erger gaat worden als hun ouders zich er mee gaan bemoeien.

Pesten moet bespreekbaar worden, thuis, op school, op het werk, buiten, waar dan ook. Vind een persoon die je vertrouwd. Dat kan een van je ouders zijn, je leidinggevende, je meester of juf, of een vriend(in).  

Momenteel is het probleem ‘Pesten’ veel in de media. Ook een hoop BN-ers zijn gepest. Bij het programma “zeg dag tegen pesten” waren onder andere Jamai en Ruud Veldkamp aanwezig.  Bij Ruud kwam het pesten doordat veel kinderen ontzettend jaloers waren op zijn rol in de film kruimeltje. Gelukkig hadden zijn ouders hem hier van te voren voor gewaarschuwd en kon hij het enigszins relativeren.
Ook Jamai is vroeger gepest. Hij werd met grote regelmaat uitgescholden voor homo. En dit in de tijd dat hij zoals er gezegd werd nog helemaal niet mee bezig was om homo te zijn. Hij snapte er dan uiteindelijk ook niks van dat dat gezegd werd. Hij was op dat moment bezig met talentenjachten en musicals te organiseren op zijn school..

Als je gepest wordt ben je niet per definitie anders. Je bent bijzonder of hebt iets bijzonders. Iets wat zo bijzonder is dat anderen je er door gaan pesten. Pesten is als je het zo bekijkt eigenlijk een teken van lafheid!

Er was ook een pester aan het woord. Wat ik persoonlijk heel dapper vind.
Zij vertelde dat ze pestte door het uitlachen van anderen, omdat ze kleding droegen die zij niet mooi vond. Achteraf heeft ze er veel spijt van, maar op dat moment voelde de macht die ze hierdoor kreeg en het respect van anderen die ze erdoor kreeg veel te goed om er mee te stoppen. Naar later in het gesprek bleek is ze op de middelbare school gaan pesten omdat ze op de basisschool zelf gepest werd. En zij zich nooit meer zo eenzaam wou voelen als in die tijd.

Pesten is vaak een groepsproces. Er zijn maar heel weinig pesters die er ECHT op uit zijn om iemand volledig kapot te maken. Er zijn (denk ik) zelfs heel weinig pesters die ECHT beseffen dat ze door dit gedrag iemand volledig kapot maken. Veel pesters zijn niks meer dan meelopers.  Durf niet te zeggen of we hier nu blij mee moeten zijn of niet. Dat het meelopers zijn zou dan toch moeten betekenen dat die makkelijke ook weer gestopt kunnen worden. Aan de andere kant… meelopers blijven er altijd.

Gelukkig hoorde ik ook dat de regering 1 miljoen euro ter beschikking heeft gesteld om onderzoek te doen naar “de Finse methode” In Finland worden pestsituaties nagebootst in de klas, waarbij de leerlingen inzicht krijgen hoe het groepsproces bij pesten werkt. Er werd niet genoeg over uitgelegd om het hier uitvoerig te beschrijven, maar ben zeker van plan dit op korte termijn uit te gaan zoeken. Daar komt nog een vervolg op.

Dat vervolg geldt ook voor de zogenaamde “Challenge Day Methode” Ook deze methode lijkt te werken volgens de mensen die er over vertelden, maar het was niet genoeg om er echt een stukje over te kunnen schrijven.

Wat mijn idee wel is, is dat er nu al veel meer op scholen moet worden gedaan. Het is mij duidelijk geworden dat het om macht draait. Als een leraar ervoor zorgt dat zo’n pester geen respect meer krijgt voor wat hij doet en dus geen status en macht meer heeft door zijn “stoere” gedrag, zal het naar mijn idee sneller stoppen.

 

Lieve lotgenoten, het is een kleine maar schrale troost… maar hou in je achterhoofd dat het echt een keer ophoudt, hou uitzichtloos de situatie ook lijkt!!!
Misschien zijn ‘we’ anders, denken ‘we’ anders dat betekend niet dat ‘we’ anders ZIJN! ‘We’ zijn bijzonder!

Zoals Jamai zei: Ga voor de spiegel staan en zeg:” Dit ben ik en Ik ben misschien iets anders maar ik ben tof en I don’t care wat iedereen zegt” Dan kan je langzaam los gaan laten.

Maar bovenal… PRAAT EROVER!! Het lucht niet alleen op. Het zorgt er ook nog eens voor dat je er niet meer alleen voor staat..

 

Tegen alle pesters zou ik willen zeggen:
denk na voordat je gaat pesten, je kan zomaar iemand doodongelukkig maken en heel erg eenzaam.
En ALS JE NIET WILT DAT HET JOU GEBEURD DOE HET DAN OOK EEN ANDER NIET AAN!!!!

Er waren nog 2 spellingen die in het programma naar voren kwamen. Die ga ik hieronder neerzetten. Ben benieuwd wat jullie vinden

–          Met gepeste kinderen is vaak iets mis

–          Pesters pesten uit angst zelf gepest te worden

Ik ben het er zeker niet mee eens dat er vaak iets mis is met kinderen die gepest worden.  Want is er zoveel mis met je als je toevallig een bril hebt of dat ene pukkeltje op je kin of dat je net iets dikker bent dan de ander? Iedereen is uniek in mijn ogen dus zou er dan met iedereen iets mis zijn?

Wel denk ik dat veel pesters pesten uit angst gepest te worden. Ik kan niet verklaren waarom dat zo is…

 

Als laatste heb ik nog een paar linkjes. De eerste is www.dagtegenpesten.nl hier kan je de petitie tegen pesten tekenen. ( en laten we dat nou gewoon even met zijn allen doen?! Ik heb het net gedaan… wie volgt????)

De tweede is voor kinderen.. www.Question-zone.nl hier kunnen kinderen met hun vragen op allerlei gebied terecht.

Dit artikel heb ik geschreven na  het kijken van “de dag tegen pesten” Hieruit heb ik ook de quotes en verhalen van Tim, Thomas, Fleur, Jamai en ‘de pester’

Dank voor het lezen.
En voor Koeiengek.. Bedankt voor de tip. Ik ben blij dat ik het programma gezien heb.