blog placeholder

Veilingsites zijn hot. Via veilingsites kan je prachtige producten te pakken krijgen voor weinig geld, maar is dit wel waar en hoe ga je ermee om.

Wat is dit fenomeen ?

Steeds meer zie je deze nieuwe manier van veilingen op internet verschijnen. Volgens hun berichtgeving zijn er duizenden mensen lid van dit soort veilingsites. Veilingsites zoals Swoopo, BidYes, Bidson enz. proberen ons, burgers, voor te spiegelen dat we makkelijk en snel prachtige en grote aankopen kunnen doen voor weinig geld. Ze laten ons bieden op een product, waar je per bod bij sommige wel €1,00 voor betaald. Als je per SMS bied zelfs €1,50.

 Wat kan je ermee ?

 Er zijn verschillende vormen binnen de veilingsites. Bij de ene win je als je binnen de laatste seconden, de laatste bieder bent. Bij de andere als je het laagste unieke bedrag hebt geboden. Fantastisch zou je denken. Heb ik 0,08 cent geboden en win ik, dan heb ik dus voor 0,08 cent een laptop of een fototoestel. Geweldig als je wint, maar als je niet wint……wat dan ?

 Wat kost het jouw 

 Ten eerste blijkt de 0,08 cent niet te kloppen want daar komen verzendkosten bovenop [en mogelijk nog meer andere kosten]. Bovendien heb je geld gebruikt om te bieden. Dus al met al kost het meer dan ze doen voorkomen. “Nou en”, zou je denken. “Dan heb ik alsnog die laptop voor een mooi prijsje”. Oke, dat is waar, maar…….

 Ten tweede:

 – Had je de laptop nodig ? of is het de tweede die thuis staat ?

 – Op hoeveel producten heb je eerst geboden voor je deze won ? Tel dit bedrag maar niet bij elkaar want dan had je er misschien in de winkel wel twee mee kunnen kopen.

 – Wat als je telkens verliest ? Aan 1 loterij doen misschien wel 600 mensen mee, als het er niet meer zijn.

 Dus let goed op, denk goed na voor je met hen in zee gaat.

 Hoe verdienen ze ?

Voor de sites zelf is het big business. Per bod verdienen ze dus €1,00. Als er op 1 product 600 mensen zijn die 1x bieden, hebben ze dus € 600,– verdiend. Maar wij bieders zijn niet geneigd om 1x te bieden. We bieden soms wel 6x of 20x op een product. Als deze 600 mensen dus gemiddeld 4x bieden vangt het bedrijf: (600×1)x4 = €2400 euro. Het product kost €1000,00, dus hebben ze € 1400 euro winst. Slimme rakkers die jongens. We hoeven dus geen medelijden te hebben met hen.

Slim business plan of oplichting ?

Vanuit de eigenaars gezien is het een slim business idee, maar moralistisch vraag ik mij toch het een en ander af. Is dit nu oplichting of is het gewoon een slim plan en kan je het vergelijken met het rad van Fortuin, ons velen wel bekend. Hoeveel verslavings hulpverleningsgespreksgroepen zullen we op moeten zetten om deze groep te bedienen ? Hoeveel schuldhulpverlening zal eruit voortkomen ? Of ben ik dan te pessimistisch ? ’t zijn vragen zonder antwoord, maar wel vragen die ik mijzelf stel.

Er zit ook een andere kant aan. Een van de veilingsites bied aan dat je het product kan kopen voor de adviesprijs, mocht het niet lukken om hem biedend te verdienen. Mocht je zo’n product toch willen aanschaffen dan kan je natuurlijk altijd proberen om hem zo voor een veel lager bedrag te verdienen. Je kan het product achteraf altijd voor het goede bedrag kopen min je biedbedrag. Dus misschien zitten er nog wel positieve kanten aan deze manier van producten kopen.

Op het internet is veel informatie te vinden over deze veilingsites. Maar volgens mij gaat het, zoals altijd weer, om ons gezond verstand.