blog placeholder

Koninginnedag, Prinsjesdag, lintjes knippen en tot voor kort een kleine rol bij de formatie van een nieuw kabinet. Dit is wat de koningin allemaal doet in ons land, ten minste dat is wat het Nederlandse volk over het algemeen denkt. Natuurlijk hoort er ook een reisje naar het buitenland bij zo af en toe. Wat een leven zou je denken! Maar is dit wel echt het geval? Is het leven van de koningin alleen maar een feestje en een reisje zo nu en dan? Zal Nederland het ook zonder een koning of koningin kunnen? Brengt het koningshuis ons meer voordelen of meer nadelen?

Hoe zal jij het vinden als je vanaf je geboorte bestemd bent om koning of koningin te worden? Of prins of prinses? Je houdt deze titel voor je leven en je komt er niet zo gemakkelijk vanaf. Wat dacht je van je eerste vriendje of vriendinnetje, heel Nederland zal weten dat de prins of prinses een eerste liefde heeft. Je studieloopbaan en je carrière worden onder een vergrootglas gelegd en elke blunder wordt door de media uitvergroot. Als koningin heb je ook veel verplichtingen. Zo ben je verplicht tot het voeren van vele gesprekken, het afleggen van bezoeken en het lezen van vele beleidsnota’s. Ook moet de koningin jaarlijks ruim driehonderd wetten, bijna vierhonderd algemene maatregelen van bestuur, circa zestig verdragen en ruim vijfduizend koninklijke besluiten tekenen. Lijkt het leven als koning of koningin nu nog steeds zo leuk?

Natuurlijk zijn er ook wel voordelen te noemen voor het koningschap en het geboren worden in een koninklijke familie. De koninklijke familie is, laten we het netjes uitdrukken, nogal welvarend en de kinderen zullen niet snel iets te kort komen. Voor dit geld werkt de koningin ook zeker wel. Als de koningin op staatsbezoek gaat dan zorgt ze ervoor dat buitenlandse bedrijven meer handel gaan drijven met Nederland en op deze manier komt er waarschijnlijk  meer geld binnen dan dat de koningin en het koningshuis ons land kost. De politieke macht van de koningin kan ook zo zijn voordelen hebben, zo kan zij bijvoorbeeld druk uit oefenen op een buitenlandse regering om een Nederlandse gevangen vrij te krijgen. Ook heeft de koningin een symbolische waarde, want zo zijn veel mensen van mening dat de koningin voor verbintenis zorgt onder het Nederlandse volk en zij is natuurlijk het nationale symbool voor het buitenland.

 

 

Zo blijkt maar dat het leven van een koning of koningin niet altijd gemakkelijk is en dat het zeker hard werken is. Ook is gebleken dat de koninklijke familie veel macht heeft en een welvarend leven leidt. Onze koningin krijgt steeds minder taken en steeds meer een symbolische betekenis voor ons land. Denk hierbij aan de recente beslissing om de koningin het recht te ontnemen om een formateur te benoemen bij een kabinetsformatie. Hierbij is haar een stukje politieke macht ontnomen en blijven de meer symbolische taken zoals het knippen van lintjes over. Het koningshuis brengt ons land dus zowel voordelen als nadelen. Zal het Nederlandse volk het ook zonder koningin kunnen? Dat weten we natuurlijk niet, maar of het koningshuis ook volledig zal worden afgeschaft zal de toekomst uitwijzen. In ieder geval staat de koningin voor Oranje en toch kun je zeggen dat het Nederlandse volk zeker nog van Oranje houdt!