blog placeholder

Je zoekt werk, maar de arbeidsmarkt is moeilijk. Dus: uitzendbureaus lijken een makkelijke oplossing. Zij zoeken, jij kan leuke dingen doen. Maar werkt dit systeem nog wel? Kunnen zij je echt nog aan werk helpen?

Tien jaar geleden was het een geweldig systeem: je liep een uitzendbureau binnen, vertelde dat je alles aannam, en je kon de volgende dag beginnen met werk- al dan niet in je eigen functie. Maar nu is dat niet zo makkelijk meer. De arbeidsmarkt is ingestort, weinig vacatures, veel kandidaten. En daar begint het probleem: je wil werken, maar ze willen je niet voorstellen, want er worden eisen gestelt…

Voor enqueteur moet je tegenwoordig minimaal HBO opgeleid zijn…. Om als produktiemedewerker te kunnen werken heb je werkervaring nodig. Kassamedewerker zelfde probleem en als je teveel ervaring hebt, kom je voor lagere functies niet meer in aanmerking. Alhoewel je prima in staat bent om een functie te vervullen, zal een uitzendbureau je niet in contact brengen met een bedrijf als je niet aan “het plaatje” voldoet. Grote vraag: kunnen ze je dan nog wel aan werk helpen?

Uitzendbureaus zijn niet altijd even klantvriendelijk, en ze lopen wel wat achter in de moderne technologie. Ik ben regelmatig  weggestuurd  omdat ik zonder uitnodiging binnenstapte voor werk: ik moest op internet kijken voor vacatures en dan mijn CV per email toesturen. Dus alles digitaal doen, maar solliciteren via webcam kennen ze nog niet. Hyves en facebook worden ook niet meegenomen in de sollicitatie terwijl ze daarmee wel een geschikte kandidaat zouden kunnen vinden. In dat opzicht zijn wel een beetje ouderwets.

En dan de sollicitatieprocedure: zij doen de eerste selectie. Dus het zou heel goed kunnen zijn dat het bedrijf je dolgraag wil hebben, maar dat het uitzendbureau je niet in contact brengt omdat je niet aan het eisenpakket voldoet. Per direct aan het werk kunnen bestaat niet. Via een uitzendbureaus verschillen de “per direct tijden” van enkele dagen tot 6 weken. Als excuus krijg je dan te horen dat zij intakegesprekken doen verspreid over enkele dagen, daarna sturen ze de cv’s en hun bevindingen naar het bedrijf, dan moeten ze op antwoord wachten en daarna pas beginnen de gespreksrondes bij het bedrijf.

Als je de intercedent niet regelmatig lastig valt, dan gaan ze ook niet verder zoeken voor je. Dus het werk komt niet aanwaaien nadat je je hebt ingeschreven.

Conclusie: er is een reeele kans dat een uitzendbureau je aan werk helpt, maar 1: je moet er achteraan, 2: je gaat iets minder verdienen als bij een directe sollicitatie (comissie van uitzendbureau), en 3: je loopt net zoveel kans dat je een baan niet krijgt omdat het uitzendbureau vind dat je niet aan de gestelde criteria voldoet.

Dus heeft het zin? Beoordeel zelf maar.