blog placeholder

Geweld in de samenleving, steeds vaker doemen nieuwsberichten op die aan dit onderwerp gerelateerd zijn. De ene kwestie is nog niet geweest of de volgende duikt alweer op. Moord, diefstal, geweldpleging of verkrachting… Niks is meer vreemd in ons kleine landje. Waar gaat het heen met ons? 

Recente misdaden

In september was het goed raak. Door een foutief facebookevent kregen 25.000 mensen een uitnodiging voor een verjaardagsfeest van een tiener uit Haren. Hoewel zij het event heeft geannuleerd, besloot iemand anders hem weer op te pakken. Gevolg hiervan was een enorme rel waarbij mensen zijn neergeslagen en ontelbaar veel vernielingen zijn aangericht. Half Nederland stond voor de deur van het huis van de desbetreffende tiener en heeft daarmee de hele buurt de stuipen op het lijf gejaagd. Even na dit hele gebeuren kwam de zogenaamde Facebookmoord weer in het nieuws. Twee tieners stookten een andere tiener op om een 15-jarig meisje te vermoorden uit jaloezie op de vriendenkring. Weer even later een grensrechter die na de voetbalwedstrijd tussen twee amateurclubs door een paar jongens in elkaar dood wordt geslagen. En dan nog maar te zwijgen over de vele vormen van verkrachting die steeds vaker voorkomen. En dit is maar een kleine greep uit een hele serie misdaden. Hoe is het ooit zo ver gekomen?

 

Oorzaak

Iedereen is het er over eens: Het gaat de verkeerde kant op met ons land en als we niet uitkijken gaan we dit allemaal nog eens normaal vinden. Dat er wat gedaan moet worden aan de negatief veranderende maatschappij is dus duidelijk. Maar wat? Als je het mij vraagt begint de hele kwestie bij de opvoeding. Die is niet meer zoals vroeger. Steeds meer vrouwen streven een succesvolle carriere na en dumpen de kinderen in de opvang. Daar leren ze op de een of andere manier de lelijkste woorden en hier begint het al. Pa en ma hebben overdag geen invloed op de kids en of ze het nou willen of niet, de opvoeding glipt ze uit handen. Ze hebben geen vat meer op de kinderen en die groeien op zonder dat ze een consequent goed voorbeeld krijgen. Grenzen worden steeds verder verlegd. Kinderen  doen maar waar ze zelf zin in hebben en de ouders weten vaak geeneens meer waar ze uithangen. Zou het niet tijd zijn voor alle ouders om zich eens te bezinnen wat nou belangrijker is; werk of de opvoeding van kinderen? 

Media

Een ander punt wat het geweld makkelijk kan aanwakkeren is de vele aandacht die eraan wordt geschonken in de media. Mensen horen in de media de verschrikkelijke nieuwsberichten en gebruiken het als voorbeeld en inspiratiebron om zelf ook wraak te nemen op iemand die ze niet mogen. Misschien onbewust, maar uit het nieuws wordt vernomen wat de mogelijkheden zijn. Bovendien gaan jongeren het steeds normaler vinden dat zulke dingen in de maatschappij voorkomen en zullen het gedrag overnemen. Overal hoor je mensen zeggen dat je respect voor elkaar moet hebben, maar toch zie je het respect voor elkaar alleen maar afnemen. Waar is dat goede voorbeeld gebleven voor de volgende generatie? Geld, carriere en macht worden steeds meer nagestreefd en over het werkelijke leven wordt steeds minder nagedacht. Zou het niet eens tijd worden om met zijn allen terug te gaan naar de oorsprong van de mensheid en de schellen van de ogen af te halen?Aanwijzingen en ervaringen genoeg… Nu nog de stap zetten!