blog placeholder

Hee mensen,

Ik wou hier graag mijn ervaring met stoppen met roken met jullie delen. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben!

Ik besloot te stoppen met roken nadat ik 6 weken erg ziek ben geweest vanwege longontsteking. Nou rookte ik tijdens die 6 weken ook al niet echt veel, want zoals mensen die ooit longontsteking hebben gehad wel weten, doet inademen erg zeer bij longontsteking, laat staan het inademen van rook. Dus ik was al deels gestopt en besloot dit voort te zetten ook al voelde ik me een stuk beter.

Dat ik ziek geweest was, was niet de enige reden om te stoppen. Ook de kosten van sigaretten was een goede reden voor mij. Roken wordt steeds duurder en als student heb je het al niet heel ruim. Dat pakje per dag begon echt te duur te worden voor mij, dus nog een stuk achter de deur. Verder was er ook nog het feit dat m’n vriend niet rookt en hij het erg vervelend vind dat ik rook, nou moet je niet denken dat ik voor hem stopte, want ik deed het echt voor mezelf, maar dat hij er blij van werd was voor mij een steun. Dus genoeg redenen.

Maar naaste genoeg redenen had ik ook vele angsten. Mijn eerste angst was dat ik gigantisch zou aankomen, want dit is wat ik vaak hoorde of las. Gelukkig kun je met zelfdiscipline en voldoende afleiding (zoals sport) ervoor zorgen dat je nadat je gestopt bent jezelf niet volpropt met eten. De behoefte om te snoepen was er zeker, maar ik was zo bang om aan te komen, dat die angst er juist voor zorgde dat ik alles deed om niet aan te komen.

Ten tweede was ik bang dat ik super chagrijnig zou worden en daarmee ruzie’s en conflicten zou veroorzaken. Nou was ik tijdens mn stop periode wel minder vrolijk dan normaal, maar heb ik weer met zelfdiscipline gezorgt dat ik die frustratie niet op anderen richtte. Ik heb veel gesport en dit hielp enorm! Wat ook goed helpt is de eerste periode het geld dat je bespaart door niet te roken, te gebruiken om jezelf te belonen!

Mijn angsten vielen dus reuze mee en mijn redenen om te stoppen waren een goede steun, maar wat voor mij het beste hielp was mensen om me heen die me steunden. M’n vriend wilde graag dat ik stopte dus die steunde me en als ik het even moeilijk had begreep hij dat. Mijn moeder stopte samen met mij, wat natuurlijk een hele grote steun is. (maar soms ook een nadeel, want omdat je gewend bent samen te roken, is het lastig en raar om samen te zijn en niet aan roken te denken;) En zelfs vriendinnen van me die ik elke week zie, die wel roken hebben me goed gesteunt door opmerkingen zoals ik ben trots op je of dat zou ik nooit kunnen, want dan denk jij dat kan ik lekker wel! En dat geeft een erg goed gevoel!

Ik hoop dat ik met mijn ervaringen mensen die willen stoppen wat gerustgesteld heb en ik hoop dat ze wat aan mijn verhaal hebben! Ik hoop dat rokers die dit lezen nu ook denken, Ja ik kan wel stoppen! Zo ja suc6!