blog placeholder

Ik ben een tweedejaars student van de opleiding SPH en in dit artikel zal ik mijn ervaringen met de opleiding vertellen. 

Als eerst ben ik na de basisschool naar de Havo gegaan. Hier moest ik wel hard werken om alles bij te houden, maar uiteindelijk heb ik elk jaar met de hakken over de sloot gehaald! Ik heb dus in totaal 5 jaar over de Havo gedaan. 

Ik wist altijd al wel dat ik íets met mensen wilde doen. Eerst wilde ik lerares worden, maar daarna toch al gauw verpleegkundige. Dit wilde ik heel lang worden, maar toen ik in de 5e van de havo zat, kwam ik erachter dat ik toch niet zo goed tegen bloed kon! Toch wilde ik met mensen werken en daarom sprak de hulpverlening mij erg aan. Hierin bleek dat SPH een brede opleiding was, dus heb ik hier voor gekozen.

Inmiddels zit ik in het tweede jaar van de opleiding SPH en het bevalt me erg goed. De opleiding volg ik in Zwolle op Hogeschool Windesheim. Het eerste jaar begon goed, ik had namelijk erg interessante vakken! Zoals pedagogiek, sociologie enz. Het tweede half jaar werd helaas iets minder, ik kreeg vakken zoals recht, communicatie enz. Toch bleek dit erg interessant te zijn! Elk vak heeft namelijk wél met hulpverlening te maken. Je denk dan wel bleghh Recht? Dat is toch geen bal aan! Maar het vak Recht bij de opleiding SPH, gaat over bijvoorbeeld voogdij, uithuisplaatsing en strafrecht. Het bleek dus dat ik alle vakken erg interessant vond!

Ik vind de opleiding SPH toch wel een redelijk zware opleiding, maar dit kan ook komen omdat ik altijd al veel voor school heb moeten doen. Op windesheim werkt het zo dat je 4 toetsweken in een jaar hebt. De weken voor de toetsweek heb je gewoon les en ook redelijk weinig huiswerk! Je moet wel enkele opdrachten en presentaties tussendoor doen, maar die stellen vaak weinig voor. Ook werk je elke periode aan een ‘project’. Dit doe je samen met je projectgroepje. Je bedenkt bijvoorbeeld een casus over een agressief jongetje en werkt dan helemaal uit hoe jij hem op een methodische manier zou kunnen helpen. ERG interessant dus! Van deze projecten heb je er dus ook 4 in het jaar! Verder zijn de toetsen wel redelijk zwaar, maar het is wel een kwestie van goed leren.

Al met al zou ik de opleiding SPH zéér aanbevelen. Het is erg breed, want je kunt alle doelgroepen op. Ik ga zelf kiezen voor Jeugd en Gezin en ik heb ook genoeg tijd gehad om hierover na te denken. Met de opleiding SPH doe je veel ervaring op door alle stages én je doet veel kennis op, door de interessante lesstof.