blog placeholder

Het sluiten van Coffeeshops binnen 250 meter van scholen is de laatste tijd vaak in het nieuws geweest. Als coffeeshop bezoeker merk ik dat dit een onderwerp is die altijd de nodige discussies opwekt.

De voornaamste reden voor het ontstaan van Coffeeshops is het (deels)decriminaliseren van cannabis. De eerste Coffeeshop opende in 1972 in Amsterdam zijn deuren onder de naam Mellow Yellow. Het gedoogbeleid begon toen als experiment en werd als belachelijk beschouwd door de buitenlandse politiek. In het begin werd er nauwelijks onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs waardoor er ook openlijk in harddrugs gedeald werd. Dit gebeurde toen voornamelijk op de Zeedijk en op de Dam in Amsterdam. Pas in 1976 werd er duidelijk onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs waardoor in de jaren daarna de bekende verkoopplekken van harddrugs ‘schoongeveegd’ werden.

Vanaf 1992 moeten Coffeeshops zich houden aan de AHOJ-regelgeving, deze heeft als voornaamste doel het beschermen van softdrugs kopers tegen harddrugs en criminelen. Sinds 2003 is het ook bij apotheken mogenlijk medicinale cannabis te halen. Nu in 2011 met dit rechtse kabinet staan de coffeeshops op losse schroeven, niet alleen nabij scholen. Het kabinet ziet het liefst de coffeeshops totaal verdwijnen, alleen dit kan natuurlijk niet in één keer want dat leidt tot protest, dus eerst nabij scholen en dan kijken wat er gebeurt.

Ik begrijp absoluut dat kinderen op scholen beschermd moeten worden tegen het gebruik van softdrugs, dit kan namelijk nooit bevorderend zijn voor de studie en ontwikkeling. Maar als je de coffeeshops binnen een straal van 250 meter sluit los je hiermee naar mijn mening het probleem niet op. Mochten de scholieren willen roken zijn ze ook wel bereid iets verder te reizen dan 250 meter. Bovendien hebben bijna alle scholieren wel een fiets of brommer, en wees nou eerlijk wat is 250meter? Vaak is het ook nog zo dat scholieren zelf op school gaan ‘dealen’, en ontstaat er dus criminaliteit op school. Is dit niet de voornaamste reden waardoor coffeeshops zijn ontstaan? 

Een betere manier om een dergelijk probleem op te lossen is het probleem niet bij coffeeshops te leggen maar bij de scholen en vooral bij de scholieren zelf. Leraren moeten beter opletten, en vooral bij verdenking van handel in of gebruik van cannabis harder optreden. Ook ouders moeten duidelijker zijn in het gebruik van softdrugs, vaak blijkt dit een onbesproken onderwerp te zijn bij scholieren en komen de ouders het pas te weten als het al te laat is.

Verder vind ik dat er door het kabinet, als zij de scholieren toch zo goed willen beschermen, strenger moet worden opgelet op het gebruik van alcohol onder scholieren. Naar mijn mening is het gebruik van cannabis nog altijd beter dan het gebruik van alcohol. Het gebruik van alcohol richt veel meer schade toe en eist makkelijk veel meer minderjarige slachtoffers. Ooit gehoord van comablowers? Nee, dit bestaat ook niet, als iemand te veel cannabis gerookt heeft valt hij hoogstens in slaap.