blog placeholder

De crisis blijft voortduren. Leiders willen alles kapot bezuinigen en het volk voor de kosten op laten draaien voor het door de politiek veroorzaakte wanbeleid. In Frankrijk zien we na de ”linkse” nieuwe president Hollande de rijken vertrekken, net als in Griekenland is gebeurd.

GELD VERDIENEN

Zoals ik wel eens eerder in artikelen heb gezegd is er niemand die moeite heeft dat harde werkers, sporters, ondernemers goed geld verdienen. Ze mogen rustig rijk worden want er zijn genoeg van deze mensen die een goed voorbeeld geven aan hun omgeving of hun personeel. Maar er is ook een grote categorie  rijken die enkel met zichzelf bezig zijn. Ze kopen liever een voetbalclub voor miljoenen dan dat ze hun personeel een paar procent meer laten verdienen. Zo ook vele artiesten. Ze verdienen hun geld dankzij het publiek. Ook hier zijn natuurlijk uitzonderingen die veel doen voor gehandicapten of jeugd in achterstandswijken. Die miljonairs krijgen dan ook veel respect van de samenleving. Maar zie die andere cartegorie nu in Frankrijk.

STERREN VERTREKKEN NAAR BUITENLAND

Toen zeker was dat Hollande zou winnen gingen een aantal sterren als Johnny Halliday, Aznavour en andere grootverdieners als de eigenaar van Acham hun accountants laten kijken hoe hun vermogen naar Zwitserland of Belgie kon worden gesluisd. In korte tijd dus hetzelfde als in Griekenland. Daar hebben de 1000 rijkste families jarenlang op grote schaal geprofiteerd van de corruptie door de staat. Zij hebben allen hun geld veilig gesteld in het buitenland en zijn niet meer te pakken. Het volk mag de rotzooi oplossen en wordt aan de bedelstaf gebracht. Dat is dus moderne democratie want het volk heeft haar regering zelf gekozen.

Als ik Fransoos was ging ik mijn boodschappen niet meer halen bij Acham al kreeg ik het voor niets. Net zo min als dat ik nog een cd-tje van Aznavour of Halliday zou willen hebben of horen. Deze ”sterren” hebben hun rijkdom te danken aan hun bewonderaars en die mogen nu in armoede hun land weer op poten helpen. Wat een mentaliteit, wat een voorbeeld functie door die lui. Ooit zijn zo in het verleden revoluties ontstaan.

NEDERLAND

Krijgen we dat nu ook in Nederland? Laten we positief blijven. Als de Nederlandse zakkenvullers nu die Fransen en Grieken volgen en de goeden blijven over zijn we misschien wel van dergelijke figuren verlost. Die kunnen dan in hun droomlanden als VS of Zwitserland bij hun kornuiten gaan leven.

Dan hoeven we met hen geen rekening meer te houden en ons niet meer aan te passen aan die bedenkelijke niveaus. Ik hoop voor Frankrijk dat Hollande het beter gaat doen als zijn voorganger en economische groei kan bewerkstelligen. Hij zal echt niet alles kunnen want ook hij zal te maken krijgen met het Verenigd Europa en Brussel. Net als wij, de Spanjaarden en de Grieken en de rest van dit gedrocht. Misschien kan hij toch iets meer rekening houden met wat er onder de bevolking leeft.

VERENIGD EUROPA

Hoera, ook wij mogen weer een blanco cheque afgeven van 40 miljard €. Zogezegd weer allemaal in ons belang. Ik hoor weer dezelfde verhalen als in de afgelopen 30 jaar. We moeten wel.

Ik hoor niemand over het zwartste scenario spreken: wat als de bevolking in Europa nu hetzelfde doet als de vertrekkende rijken: iedereen haalt zijn geld van de bank. Het gebeurt nu al massaal in Griekenland, het gaat gebeuren in Spanje. En dan is het hek van de dam. Ik zou als ik politicus was eens gaan nadenken over een ander financieel systeem. Het huidige gaat er aan.  Vertrouwen van de burger in de politiek is helemaal weg.

Zolang er verschillen zijn in belastingen in de diverse landen krijg je een kapitaalvlucht. Gelijk de Occupy beweging zegt, de 1% rijken regeert de andere 99% . Het moet niet kunnen dat de 1% rijken hun centjes netjes behouden en de andere 99% met de problemen blijft zitten. We hebben inmiddels genoeg voorbeelden voor handen hoe de Amerikaanse droom slechts voor die 1 % uitkomt. Wij zijn niet rijk geworden van de Euro. Ons is geld geleend zodat we als slaaf voor onze eigen schulden moeten blijven werken, en voor die van overheid en banken. Als we niet betalen staan we op straat. De staat leent geld van de banken, die schulden mogen wij ook oplossen. De banken vallen om, ook die schulden mogen wij oplossen. Wat lost nu die 1% eigenlijk op ? Nee, die vluchten naar belastingparadijzen.  En Goldman Sachs lacht zich een ongeluk.

LENTEAKKOORD

Hopelijk wordt die hele zooi met de komende verkiezingen weggestemd. Maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen, dat ik op dit moment geen oplossing kan aandragen. De bevolking kan in heel Europa niet iets snel veranderen, ook niet met nieuwe regeringen. Gaan we allemaal ons geld van de bank halen?

Dat zou voor de vernietiging van het rotte systeem wel de oplossing zijn, maar dat wil meteen zeggen dat wij allemaal jaren in armoede ons land weer op moeten bouwen. Ik zou er wel eens een denktank over op willen zetten, maar eenvoudig zal het niet zijn.

fredira 23 mei 2012