Reuma:
Wat is reuma: Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd of twee honderd verschillende ziekten aan het bewegingsapparaat: de gewrichten en omliggende weefsels. Als je reuma hebt dan heb je vaak veel pijn en last van stijfheid, veroorzaakt door ontstekingen of overbelasting van de gewrichten. Reumapatienten zijn hierdoor vaak ook beperkt in hun dagelijks handelingen.
In Nederland zijn er alleen al 400.000 mensen die aan een vorm van ontstekingsreuma lijden. Het doel is om patiënten en hun omgeving te informeren over reuma, de behandelmethoden en de gevolgen. Hiermee neemt het begrip van de patiënt en de omgeving voor de ziekte toe, wat de behandeling van een patiënt kan bevorderen. Ruim anderhalf miljoen Nederlanders (ongeveer 1 op de 10) hebben langdurige reumatische klachten. Van de meeste vormen van reuma is de oorzaak nog niet bekend. De aandoening is (nog) niet te genezen, maar vaak wel te behandelen met therapieen of medicijnen, of met beide. Iedereen kan reuma krijgen – leeftijd, levenswijze of geslacht speelt daarbij geen rol.
Als een van de volgende klachten zich aanhoudend of bij herhaling voordoen, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen: – zwelling van een of meerdere gewrichten – pijn in spieren en gewrichten – pijn en stijfheid bij het in beweging komen.
De prognose is wel afhankelijk van bepaalde factoren: de aanwezigheid van reumafactor in het bloed, bepaalde erfelijke factoren (HLA-DR4) en de aanwezigheid van botaantasting (boterosie) bij het begin van de ziekte.
Sommige patiënten hebben alleen lichte aanvallen, waar ze weinig of geen beperkingen aan overhouden. Bij sommige patiënten (minder dan 10%) ontstaat ‘remissie’, d.w.z. dat er geen ziekte-activiteit meer is. Bij de meeste patiënten echter, is de ziekte agressiever en heeft de ziekte een chronisch progressief beloop (wordt erger) en worden periodes met weinig klachten afgewisseld met tijden van hevige ontstekingen.
Reuma medicatie:
Er zijn verschillende soorten medicijnen die worden voorgeschreven aan patiënten met reuma. Soms levert een combinatie van medicijnen de beste resultaten op. Houd er rekening meedat het even kan duren voordat de beste combinatie voor jou gevonden is.
Medicijnen voor reuma-patiënten zijn onder te verdelen in drie groepen:
Methotrexaat Dit is een cytostaticum. Het remt de celdeling en werkt ontstekingremmend. De werking begint na zo’n 4 à 12 weken. Het middel heeft een gunstig effect op de psoriasis en op de artritis in de gewrichten, er is minder resultaat bij artritis in de wervelkolom en werkt nauwelijks bij enthesitiden. Dit middel kan tot ernstige bijwerkingen leiden, zoals leverbeschadiging, tekort aan bloedcellen, haaruitval, kortademigheid, hoesten, zweertjes in de mond. Het middel kan niet samen met antibiotica worden voorgeschreven. Door de vele bijwerkingen die dit medicijn kent, dient er regelmatig bloedonderzoek plaats te vinden en zal er na een paar jaar een leverbioptie worden uitgevoerd. Het slikken van foliumzuur kan een gedeelte van de bijwerkingen tegengaan. MTX is er in tabletvorm of als injectie en moet 1x per week worden ingenomen. Merknaam: Ledertrexate (tablet) en Emthexate (injectie). Sulfasaline Dit middel was oorspronkelijk bedoeld voor darmziekten en kan leiden tot bloedarmoede en leverfunctiestoornissen. De werking begint na zo’n 4 à 12 weken. Dit middel heeft een gering effect op de psoriasis en een gering effect op artritis en werkt niet bij enthesitiden. Merknaam: Salazopyrine.
Hoe werkt Pantozol 40? Pantozol 40 is een geneesmiddel voor de behandeling van door maagzuur veroorzaakte aandoeningen. Wanneer er in de maag teveel zuur wordt geproduceerd, kan het slijmvlies in de maag en de twaalfvingerige darm worden aangetast, waardoor een zweer ontstaat in de maagwand of in de twaalfvingerige darm. Ook kan oprispen van maagzuur het slijmvlies van de slokdarm beschadigen, waardoor dit ontstoken raakt. Pantozol 40 remt de productie van maagzuur. Hierdoor verdwijnt de pijn en geneest de ontsteking of de zweer. Bij zweren van maag of darm veroorzaakt door een bepaalde bacterie (Helicobacter pylori) wordt Pantozol 40 gebruikt in combinatie met antibiotica.