blog placeholder

Een ongevraagde scheiding.

Is een scheiding die vande enekant van een partner komt. Een scheiding die jij niet had gewild. De emoties die er in die tijden aanwezig zijn, de verandering in je leven.In dit verhaal, een scheiding waar de partner voor een andere partner kiest.

 

Een ongevraagde scheiding.

Wat is een ongevraagde scheiding, dat is een scheiding waar jij niet voor gekozen hebt. Je staat zonder het eigenlijk te willen er alleen voor, soms zonder en soms met kinderen. Je partner kiest ervoor om een ander leven te gaan leiden.

Is elk leed na een ongevraagde scheiding hetzelfde? Vroeg ik me zelf wel eens af. Het is voor velen een rouwproces, waar je doorheen gaat en moet. Sommigen doen dat door hulp te zoeken en andere doen het in stilte. Ik ben me gaan verdiepen in het verwerken van een ongevraagd scheidingproces.

Na zelf enkele ongevraagde scheidingen meegemaakt te hebben, dacht ik wel de nodige ervaring te hebben opgedaan. Die ervaring wilde ik met anderen delen om er beiden van te leren. Mijn ervaring leerde mij dat een ongevraagde scheiding een zware periode is in je leven. Opeens sta je er alleen voor, je wordt in een situatie gezet en er wordt van je verwacht een ander leven te gaan leiden waar je niet voor gekozen hebt. Je hebt er niet voor gekozen om alleen voor de kinderen te zorgen, je hebt er niet om gevraagd om het huishouden alleen draaiende te houden.

Je hebt er niet voor gekozen om alleen beslissinggen te nemen, je hebt er niet voor gekozen om alleen in dat bed te liggen. Maar toch moet je daar doorheen met je gevoelens, dat proces ontloop je niet, je pijn en je verdriet zijn er al na het afscheid van je ex partner begonnen. Dan begint de vragenlijst van hoe, wat en waarom, ook komt de onzekerheid om de hoek kijken. De fouten bij je zelf zoeken is een bekend verschijnsel bij een scheiding. De woede en het onbegrip van beide kanten speelt meestal een grote rol in het proces. De ex partner verwacht van zijn verlaten partner dat hij/zij doorgaat met zijn/haar leven “ga toch genieten” wordt vaak gezegd. Ga afleiding zoeken? Je wilt niet je wilt niet genieten, “ je hoeft geen afleiding”, ”je wilt je leven terug!”. Je gaat dwars tegen deze uitspraken in.

Ook de ontkenningfase komt voorbij, hij of zij houdt nog wel van me, hij of zij komt terug. Dan komt het besef dat het echt over is, hij of zij komt niet meer terug, daar komt weer de hartverscheurende pijn en je voelt je nu eenzaam en in de steek gelaten. Ook het uiterlijk speelt een rol, je gaat meer aandacht besteden aan je haar, figuur en kleding. Sommigen ondergaan een hele metamorfose. Dit doen mensen om zich sterker te voelen.

In de meeste gevallen zijn er ook nog de kinderen. Het liefst houd je de kinderen bij je thuis, omdat je bang bent om die ook te verliezen. Bang dat ze het daar meer het naar hun zin hebben en dat de regels van thuis niet nageleefd worden. Tenslotte heb je het gevoel dat jij degene bent die streng moet zijn.

Wanneer je ex een nieuwe liefde krijgt, kom de jaloezie om de hoek kijken, gevoed door het gevoel dat diegene jouw leven leidt.

De weekeinden die je dan alleen thuis bent en zij met jouw kind(eren) een gezinnetje vormen, doen pijn. Je leven is nu weer even leeg en je weet je geen raad met de tijd die je moet invullen. Ook hebben we de neiging om de geliefde van de ex partner als een slecht persoon neer te zetten, we gaan ons zelf vergelijken met haar of hem.

Dit doet men om hun eigenwaarde en zelfvertrouwen omhoog te halen, we gebruiken dan ook regelmatig de uitspraak “ik ben toch beter dan …?”. Uiteindelijk begint dan je toekomst, waar je dan de zelfredzaamheid die je in je scheiding geleerd hebt, gaat gebruiken op een positieve manier.

Ook al zullen we het verleden niet vergeten uiteindelijk kunnen we de gebeurtenissen vergeven. De ongevraagde scheiding heeft wel degelijk vorm aan je persoonlijkheid gegeven. Voor de een positief en voor de ander negatief.

Tenslotte wil ik nog toevoegen, als je leert met jezelf te leven, leer je ook met een ander te leven.