blog placeholder

Dierproeven is een onmenselijk iets, toch gebeurt het nog altijd.

Dierproeven bestaan vandaag de dag nog altijd ondanksalle technologie en kennis die we hebben. Het meest erge van alles is nog dat er voor de meest simpele dingen nog altijd testen worden gedaan op dieren, zoals konijnen die voor cosmetica producten worden gebruikt om te kijken of het product ook irriteerd. Of er wordt shampoo op konijnen getest om te kijken of het prikt in de ogen. Nu is het zo dat sinds 1997 dierproeven voor cosmetica verboden is,sinds 2004 is het verboden in heel Europa. maar in andere landen is het nog steeds toegestaan. Wel zijn er nog altijd drie testen waarbij dierproeven worden uitgevoerd, deze drie testen heeft de EU tot 2013 de mogelijkheid gegeven om daar een alternatief voor te vinden. Maar nog altijd zijn er cosmetica bedrijven die dierproeven uitoefenen buiten Europa. Bovendien zijn er sommige bedrijven die de zelfde tests blijven uitvoeren, alleen dan met de vermelding dat het niet voor cosmetische doeleinden is.

Ratten en muizen die ziektes krijgen ingespoten of toegediend om te kijken wat de ziekte met hun lichaam doet. Dit allemaal zogenaamd om mensen te kunnen genezen van dodelijke ziektes. Terwijl er wetenschappelijk bewezen is dat het helemaal geen nut heeft om medicatie op dieren te testen omdat het niet te vergelijken is met menselijke medicatie. Het is namelijk zo dat medicatie voor dieren helemaal niet werkend is voor mensen, of alleen nare bij werkingen met zich mee brengt. Het immuun systeem voor dieren werkt heel anders dan dat van mensen. En laten we eerlijk zijn, een rat kunnen we nou niet echt vergelijken met een mens.

Het is jammer dat er nog steeds veel zogenaamde redenen gegeven worden om dierproeven te mogen uitvoeren. Dieractivisten doen er dan ook alles aan om er voor te zorgen dat dit overal afgeschaft gaat worden. Sommigen doen aan protesten en anderen gaan weer een stap verder. Soms gaan dieractivisten zelfs te ver om hun doel te bereiken, maar één ding hebben ze zeker gelijk in. Er zijn vele alternatieven om dierproeven te vervangen. De enigste reden dat die alternatieven niet gebruikt worden is omdat die aanschaf ervan duurder zijn dan de dieren.

Een voorbeeld is dat er vroeger dieren werden gebruikt bij het testen van een auto in een botsing, deze dieren zijn inmiddels vervangen door poppen en robots.

Zo is er een informatie punt voor dierproeven die aangeeft dat wij dankbaar moeten zijn over het feit dat er dierproeven zijn. Gelukkig zijn er dieractivisten die zelf onderzoek hebben gedaan en wetenschappelijk hebben kunnen aantonen dat dieren hiervoor niet nodig zijn. Het is onbegrijpelijk hoe iemand zoiets kan goedpraten, het toont toch iets heel onmenselijks als onnodig pijn wordt toegepast op een dier. Ogen van dieren worden dichtgenaaid om de ogen vervolgens weer te openen, en dit om te kijken wat het oog doet na lange tijd geen zicht te hebben gehad.

Dieren worden in veel te kleine kooitjes gestopt en ook al zijn het dieren die van nature sociaal zijn toch moeten ze hun hele leven doen zonder liefde van hun verzorgers of aandacht van soortgenoten. De enige aandacht die ze krijgen is wetenschapelijke aandacht. Dieren worden gebruikt om te klonen, genetische manipulatie en zo nog vele meer testen die op gruwelijke wijze worden toegepast op dieren.

Hoe kunnen we dit tegen gaan? Gaan we ons gedrag verlagen tot het niveau van hun die de dierproeven uitvoeren? Doen we het op een manier waar we voor staan? En dat is een manier waarop we willen dat de dieren worden behandeld, zonder dat er gewonden raken.

We zitten inmiddels in een tijdperk dat dit soort zaken niet meer deel zouden mogen maken van onze samenleving. Dieren de dupe laten worden van onze fouten is niet zoals het hoort en moet zijn. Ooit heb ik ergens een opmerking gelezen die ik nooit vergeten ben;

De domste fout die een mens kan maken is te denken dat deze wereld van hen is, we delen de wereld met dieren.

Dit is een opmerking die zeker in dit geval van toepassing is. Als je zelf tegen dierproeven bent en je wilt er wat tegen doen, kijk naar stichtingen die er zijn die tegen dierproeven zijn. Bekijk wat voor acties zij voeren tegen dierproeven en wat jij zou kunnen doen om ze te helpen. Zou een hantekeningen actie op school helpen, misschien een doormiddel van een donatie. En vooral het gaan gebruiken van producten die geen gebruik maken van dierproeven, hier een lijst;

  • Eigen merk etos
  • Eigen merk hema
  • Weleda
  • The body shop
  • Kneipp
  • Trekpleister huismerk
  • Dr hauschka

Denk niet alleen wat zielig, soms is een kleine actie van jou juist dat wat heel veel betekend voor één dier.