blog placeholder

Kinder verzorgings automaat

Vroeger noemde men het verzorgen van een kind ook wel “moederen”. Het woord “moederen” is echter niet meer van deze tijd want tegenwoordig nemen vaders ook een groot gedeelte van de verzorging van het kind op zich. Tot voor kort deden zij, net als de moeders eeuwenlang gedaan hebben, dit allemaal met de hand. Vaders hebben hier echter toch minder gevoel bij als moeders en het is dan ook niet verbazingwekkend dat er door de vaders handige hulpmiddelen zijn ontwikkeld die ze letterlijk veel kinderverzorgingswerk uit handen nemen. Een van deze dingen is de kinderverzorgingsautomaat. Wat kan een kinderverzorgingsautomaat en is het net zo goed voor het kind als het met de hand verzorgen van het kind.

Wat kan een kinderverzorgingsautomaat?
De op bovenstaande foto afgebeelde kinderverzorgingsautomaat heeft vijf onafhankelijk van elkaar bewegende robotarmen die echter volledig softwarematig onderling gecoördineerd worden zodat ze gelijktijdig de verzorging van het kind “ter hand” kunnen nemen. De verzorgingshandelingen die deze kinderverzorgingsautomaat gecoördineerd uit kan voeren zijn; een bord met eten vasthouden/bedienen, een lepel vasthouden/bedienen, een kopje of drinkbeker vasthouden/bedienen, een drinkrietje vasthouden/bedienen en een afveegdoekje vasthouden/bedienen

Hoe werkt de kinderverzorgingsautomaat?
Iedere robotarm bestaat uit een houten botvormig balkje en twee roestvrijstalen pijpjes die aan elkaar gekoppeld zijn doormiddel van, als elle boog functionerende, houten koppelstukken (KS) met een metalen borg as erin met aan het uiteinde een “tweevingerige” metalen “handje” (H). In ieder als elle boog functionerende houten koppelstuk zit een onafhankelijk aangestuurde servomotor.  Als we de robotarmen robotarm A t/m E noemen moeten dus A-KS1, A-KS1, A-KS3, A-KS 4, A-H, B-KS1, B-KS1, B-KS3, B-KS 4, B-H, C-KS1, C-KS1, C-KS3, C-KS 4, C-H, D-KS1, D-KS1, D-KS3, D-KS 4, D-H, E-KS1, E-KS1, E-KS3, E-KS 4 en E-H allemaal onafhankelijk geprogrammeerd worden.

Waarom wordt de kinderverzorgingsautomaat niet interactief geprogrammeerd?
In Nederland is de traditionele manier van kinderen verzorgen interactief. Dat wil zeggen, de verzorger past zijn handelingen aan aan de door het kind zijn gedrag gestuurde wensen. Het was dan ook in eerste instantie de bedoeling dat de kinderverzorgingsautomaat ook interactief geprogrammeerd zou worden. Het eerste prototype was echter volgens een vast patroon actief geprogrammeerd. Hierbij kreeg het kind, in een rustig tempo, tien maal om de beurt een slokje te drinken en vijf hapjes te eten. Waarna de mond werd af geveegd. Als het kind geen gebruik maakte van het aangebodene kreeg het niets en werd het eten en drinken weggehaald. Na een uur kreeg het kind het eten en drinken weer op deze manier aangeboden. Het kind had heel snel door dat, als het niet volgens het aangeboden patroon dronk en at, het dan niets te eten en te drinken kreeg. Al na een paar keer at het kind dus al het aangeboden eten en drinken zonder sputteren op. Naar aanleiding van deze ervaring werd besloten om de kinderverzorgingsautomaat niet interactief te programmeren.