blog placeholder

Wolkenkrabbers, gele taxi's, massa's mensen. Ik durf te wedden dat iedereen nu meteen weet over welke stad dit gaat. Ik heb het natuurlijk over New York. Onlangs heb ik een stedentrip gemaakt naar deze fantastische bestemming. Hierbij ben ik op Ground Zero geweest en daar wil ik graag wat over vertellen. 

Als iemand mij vraagt wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt in deze stad, is het antwoord niet moeilijk. Time Square, vol met mensen, videoschermen en lichten vind ik echt geweldig. Het idee dat ik het wereldberoemde vrijheidsbeeld in het echt heb gezien vind ik ook fantastisch, maar waar ik echt stil van werd is het 9/11 memorial. Twee grote vierkante fonteinen, precies in de voetsporen van het WTC.

'Zijn het mooie fonteinen?', werd mij gevraagd. 'Nee', zei ik. Ik vind ze ook niet mooi. Wat ik wel heel mooi vind is de gedachte die erachter zit. Het herdenken van alle mensen die 11 september 2001 overleefd hadden moeten hebben. Langs de rand van de fonteinen zijn alle namen zichbaar van de overledenen. Het is heel vreemd om deze namen te lezen. Ik ken niemand, maar krijg al de meest vreselijke gedachte over hoe deze mensen overleden zouden kunnen zijn. Zo liep ik om de fonteinen heen, terwijl ik dacht: 'misschien is hier waar ik nu sta wel iemand uit elkaar gespat die naar beneden is gesprongen'. Daar wilde ik niet te lang over na denken.

Ik woon in Nederland. Helemaal aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Zoals ik al zei ken ik niemand van de overledenen en ik ken ook niemand die ook maar een vage bekende is van een van de overledenen. Ik sta eigenlijk ontzettend ver weg van alles wat daar gebeurt is en toch heeft het zoveel indruk op mij gemaakt. Ik zou me niet eens voor kunnen stellen hoe het zou zijn als ik hierbij iemand verloren zou hebben. Iemand die misschien wel nooit teruggevonden is. Waar je gewoon maar vanuit moet gaan dat hij of zij overleden is. Het lijkt mij ontzettend moeilijk voor nabestaanden om dat een plekje te geven. Ik hoop dat deze 9/11 memorial hen hierbij kan helpen. 

Tot zover mijn ervaring die ik graag wilde delen. Voor wie nog van plan is een bezoek te brengen aan New York, raad ik zeker aan deze plek te bezoeken. Ik had al verwacht dat het indrukwekkend zou zijn, maar het heeft me nog veel meer besef gegeven van wat er allemaal is gebeurt dan dat ik had verwacht.