De aanleiding voor dit artikel is een foto van een jonge vrouw die op haar knieën voor een altaar ligt te bidden. Het blijkt een foto te zijn die genomen is in de Basiliek van het Nationaal Heiligdom van de Onbevlekte Ontvangenis. Ik was van plan uit te zoeken hoe een jonge onschuldige maagd door een zwangerschap zonder vader veranderde in de patroonheilige van de Verenigde Staten van Amerika toen ik iets vreemds ontdekte.
Wel of niet vrouw op de foto:
Voor de één gewoon een foto voor de ander een stukje pure kunst. Een jonge vrouw die op haar knieën voor een altaar in de Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception ligt te bidden. De fotograaf vertelde mij dat hij in eerste instantie twijfelde of hij de foto wel moest nemen met de biddende vrouw erop of dat hij zou wachten tot ze klaar zou zijn met haar gebed en de foto zou nemen zonder haar erop. Hij besloot om de foto te nemen met de biddende vrouw erop omdat dat de foto veel meer inhoud geeft.
In de armen van een prostituee:
Toen de biddende vrouw weg was nam hij nog een close up foto van het beeld van de dode Jezus in de armen van Maria Magdalena, de bekeerde prostituee die Jezus tot het eind aan toe had verzorgd aan het kruis en die zich na zijn dood ontfermde over zijn dode lichaam. Toen zag hij ook de tekst die op dit altaar stond namelijk: MOTHER OF SORROW PRAY FOR US oftewel moeder van alle verdriet bidt voor ons. Ik twijfelde eerst nog, lag Jezus niet in de armen van zijn moeder, de maagd Maria? Maar toen bedacht ik dat Jezus 33 jaar was toen hij overleed. Zijn moeder was natuurlijk nog jong toen ze hem kreeg maar ze moet toch zeker 50 zijn geweest toen Jezus overleed en de gebeeldhouwde vrouw is dat zeker nog lang niet. De aanname dat het de bekeerde prostituee Maria Magdalena is is dus vrij aannemelijk.
Een ander beeld:
De twee foto’s intrigeerden mij meteen, al wist ik niet meteen waarom. De eerste foto gaf me meteen een warm gevoel wat ik bij de tweede foto niet kreeg. Ik dacht dat het kwam door de aanwezigheid van de devoot biddende vrouw op de eerste foto maar bij nadere beschouwing bleek dit niet de enige oorzaak te zijn. Als je beter kijkt zie je dat op de foto met de biddende vrouw Maria Magdalena een zorgzaam, medelevend gevoel uitstraalt. Op de foto zonder de biddende vrouw straalt ze echter een hooghartig, verwijtend gevoel uit.
Close up:
Ik heb van de beide foto’s een close up uitsnede gemaakt en toen zag ik dat Maria Magdalena op de eerste foto anders kijkt als op de tweede foto. Dit verschil wordt veroorzaakt door een miniscuul verschil in de hoek waarin de foto gemaakt is. De warme schoonheid van de eerste foto met de devoot biddende vrouw is dus een zuivere toevalstreffer. Of toch niet? Ik ben zelf beroepsfotograaf en ik weet uit ervaring dat het verschil tussen een goede fotograaf en een mindere fotograaf juist in dit soort hele kleine details zit. Meestal is dit verschil niet exact te duiden en juist daarom vind ik deze twee foto’s zo mooi. Uit het feit dat ik bij de eerste aanblik van de twee foto’s meteen een verschil voelde blijkt waarom ik mijn geld kan verdienen met fotografie. Het intuïtief kiezen van de juiste hoek bij het nemen van een foto bepaalt namelijk het verschil tussen een goede en een gewone foto.