blog placeholder

In Nederland viert men heel graag de verjaardag met familie en vrienden.  Je kunt het tafereeltje al heel snel herkennen als je een willekeurige woonkamer inkijkt. Er zitten allemaal mensen in een kringetje in de woonkamer. Aan de ene kant de mannen en aan de andere kant zitten de vrouwen. Een persoon zit niet. Die persoon loopt met een rood hoofd heen en weer met taart, koffie, limonade, blokjes kaas en plakjes worst. Die persoon daar draait alles om. Het is namelijk de jarige Jop.

 Gisteren was het mijn verjaardag. Weer een jaartje en een paar grijze haren rijker. Niet dat ik zoveel zorgen heb. Nee, in mijn leven is alles prima in orde. Er is echter een uitzondering op de regel. Die uitzondering is altijd op dezelfde datum in het jaar, alleen de dag veranderd elk jaar weer. Dan kun je zo'n dag ook beter op een maandag meemaken en zijn zulke dagen in het weekend een ware horror. Misschien is het je al enigszins duidelijk geworden waar ik op doel. Inderdaad mijn VERJAARDAG. Kijk dat ik een jaartje ouder wordt, dat boeit mij niet zo. Dat hoort bij het leven zullen we maar zeggen. Nee, het is iets heel anders wat deze dag voor mij elk jaar weer tot een ware kwelling maakt. Juist ja, het verjaardagsfeestje.

 

De gasten:

Voor wie wordt dit feest eigenlijk gevierd, vraag ik mij wel eens af. Het verjaardagsfeest wordt niet gevierd voor de jarige, maar voor haar gasten. Zo komt het op mij zeer zeker over. Zo heb ik familie die ik het hele jaar door niet zie of spreek, maar ze staan altijd op de stoep als ik jarig ben. Het maakt niet uit of ik ze uitnodig of niet, ze zijn er gegarandeerd. Zouden ze 's morgens soms denken van, fijn vandaag weer gratis eten en drinken want er is weer iemand in de familie jarig.. Ze nemen ook elk jaar weer het zelfde soort cadeautjes voor me mee. waarschijnlijk zijn het afdankertjes uit het kerstpakket van de afgelopen kerst, want je ziet dat ze het opnieuw hebben ingepakt in kerstpapier. Ze nemen heel het gezin mee inclusief hond. Nu heb ik met de hond nog de minste problemen, als ze hem dan ook maar eens uitlieten op zo'n dag. regelmatig trap ik in een hondenplasje als in de keuken. Mijn lieftallige neefje geeft mij meer kopzorgen op zo'n dag. Hij zit werkelijk aan al mijn spullen. Zijn ouders vinden alles fantastisch en goed wat hij doet. Dat ik de komende 7 dagen op zoek moet naar mijn huur dvd die ik vandaag terug moet brengen, dat laten we maar even voor wat het is. Het feit dat ik mijn nieuwe vloerkleed naar de stomerij moet brengen omdat ik zijn vetkrijtjes er niet met een sopje uit krijg, laten we ook maar even terzijde. Wat mij wel woest maakt is dat hij in mijn badkamer al mijn dure geurtjes en lotionnetjes tot een soort van heksenpapje heeft omgetoverd. Als ik hier wat van zeg dan moet ik niet zo zeuren, want hij zit in de levensfase waarin hij zijn creativiteit ontwikkeld.. Dan heb ik het nog niet gehad over mijn achternichtje. Ze denkt een keer per jaar dat ik haar beste vriendin ben en loopt als een hondje achter me aan. Als ik haar niet in de gaten houd, dan zit ze gewoon in mijn dagboek te lezen. Niet dat ik mijn dagboek voor het grijpen heb liggen, maar op de een of andere manier weet ze hem ieder jaar weer te vinden. Het is dan ook niet zo dat ze hem voor haar zelf houdt, nee ze zit mijn dagboek aan het hele gezelschap voor te lezen. Heel fijn zo'n verjaardag. 

De rommel:

Dit was alleen nog maar een voorbeeld van de gasten die voor mijn neus staan. Wat dacht je van het werk dat je op zo'n dag moet verrichten. Je loopt wat af met hapjes en drankjes. Het zal niet in iemand opkomen om de jarige eens lekker te vertroetelen. Wat een geluk dat ik een vaatwasser heb, want anders sta ik om een uur 's nachts nog de verjaardag afwas te doen. Het komt regelmatig voor dat ik als iedereen naar huis is pas mijn eerste glaasje wijn drink, want daar heb ik tijdens het feest geen tijd voor. Taart heb ik al helemaal niet kunnen nuttigen het laatste restje is door de hond naar binnen geschokt.


Conclusie:

Voor mij is het heel duidelijk een jarige viert geen feest, dat doen de gasten, genodigd of ongenodigd, wel voor haar. Vanaf nu vier ik mijn verjaardag niet meer. Het komend jaar is mijn huis hermetisch afgesloten. Het alarm staat aan en de rolluiken zijn gesloten. En ik…, ik zit heel ver weg in het zonnetje en laat mij een cocktail bezorgen door een mooie gespierde jongeman. Dat is pas jarig zijn!