blog placeholder

Platenmaatschappijen wijzen al jaren beschuldigend naar internet, omdat dit de gehele muziekindustrie om zeep zou helpen. Maar klopt dit daadwerkelijk, of zijn er toch nog wel meerdere redenen aan te wijzen waardoor cd verkopen teruglopen en ook veel bands moeite hebben om zalen vol te krijgen?

Uiteraard is het niet allemeen maar aan internet te danken dat er steeds minder cd’s verkocht worden en er stiekem ook steeds minder mensen naar concerten gaan. Ik denk dat er zeker ook wat redenen zijn waar de muziekindustrie de hand in eigen boezem mag steken.

Technologie:

Buiten dat mensen zeker via internet veel makkelijker aan muziek kunnen komen zonder er voor te betalen, heeft technologie ook andere gevolgen gehad: het wordt steeds makkelijker om een cd goed te laten klinken, en foutjes weg te poetsen. Dus ook heel veel bands met wat minder talent kunnen cd’s opnemen en uitbrengen.

Als je dit gaat combineren met de gewoonte van platenmaatschappijen om iedere keer als iets populair is, meteen met een berg bands te komen die hetzelfde klinken. Juist dan krijg je een waterval aan releases.

Prijzen:

Ik denk dat het voor de meeste consumenten onbegrijpelijk is, hoe hoog de prijzen van cd’s zijn.. Zeker de bekende bands durven rustig 18 euro voor hun cd te vragen. Als je dan ook ziet dat in heel veel underground muziekscenes.cd’s verkoht worden voor 10 tot 12 euro. En dan heb ik het nog niet gehad over de prijzen van concertkaarten waar men makkelijk 40 euro voor durft te vragen. De prijzen voor merchandise zijn in een jaar of tien ook verdubbeld.

Dus dan kun je als consument maar naar een beperkt aantal optreden en/of een bepaald aantal cd’s kopen. Hierdoor kiezen steeds meer mensen ervoor om eens in de zoveel tijd een concert als uitje te pakken en weinig cd’s te kopen. Waardoor je uiteraard wel in dezelfde vicieuze cirkel blijft ronddraaien.

Oplossing:

Nou als ik die hier direct had kunnen geven dan was ik waarschijnlijk al lang stinkend rijk geweest, maar ik denk wel dat er een paar simpele dingen zijn.. Voor zover er nog platenmaatschappijen zijn, teken gewoon alleen goede bands, die origineel zijn of toegevoegde waarde aan een genre geven. Want laten we eerlijk zijn als er 50 cd’s in een genre per maand uitkomen dat kan niemand betalen…

Qua concerten, er zijn genoeg voorbeelden van bands die hun merchandise voor rond de 15 euro verkopen..dus dat kan zeker. Bij concerten is het vaak het nadeel dat er heel veel bands uit hetzelfde genre in korte tijd in dezelfde buurt spelen. En ook hier zal voor de meeste mensen gelden dat ze een beperkt budget hebben.

Als conclusie denk ik dat je kunt zeggen dat overdaad schaadt, en dat zowel muzikanten, als het hele gebeuren erom heen eens zou moeten nadenken of er niet teveel gebeurt. Of gewoon zo doorgaan zoals altijd en dan over een paar jaar concluderen dat er echt geen cd’s meer verkocht worden.