blog placeholder

Je hoeft standaard eigenlijk maar even op facebook rond te kijken, of geregeld mails te ontvangen van sollicitanten om tot de conclusie te komen dat het niet goed gaat met het niveau van ons taalgebruik. Je ziet overal spelfouten, verbasteringen en een erg beperkte woordenschat.

De basis:

Daar begint het uiteraard mee, maar gezien het taalgebruik van onze jeugd durf ik toch wel redelijk zeker te stellen dat de basis niet goed is. Op school zou je toch op zijn minst moeten leren of iets op een d of een t eindigt. En zo heel moeilijk zijn bezittelijke voornaamwoorden zoals jouw ook niet.

Dan is de vraag of het onderwijs anders moet of dat het toch echt ligt aan individuele leerlingen?

Het digitale tijdperk:

Zoals het constante gebruik van rekenmachines de doodsteek is/was voor het hoofdrekenen zo kun je dit ook wel stellen voor het gebruik van computers en tekstverwerkingsprogramma’s. Deze verbeteren spelfouten, zodat jij er niet over na hoeft te denken. Hoe minder je met dit soort dingen bezig bent, hoe slechter vanzelf je spelling wordt.

Messaging:

Dit medium heeft zichtbaar effect gehad op het schriftelijke taalgebruik. Om zowel via sms, msn, ping als what’s app zo kort mogelijk berichten te kunnen sturen worden veel woorden aangepast. Alleen gebruiken veel mensen dit tegenwoordig ook standaard in e-mails. Bedenk je dan wel vooraf naar wie je iets stuurt. Een zakelijk mail vol spelfouten en waarin je me gebruikt in plaats van mijn. Die zullen hoogstwaarschijnlijk niet heel erg serieus genomen worden.

Toekomst:

Daar ben ik dan wel benieuwd naar. Zal er een kentering komen en proberen we het taalniveau omhoog te krijgen. Of accepteren we uiteindelijk dat onze taal langzaam maar zeker om zeep geholpen wordt?