blog placeholder

Een apotheker maakt een speciaal medicijn op verzoek van een ziekenhuis voor een patient die anders wel zou kunnen overlijden. Hij maakte dit middel voor een prijs van ca. 3000 €. Dit product werd later door een farmaceutisch bedrijf op de markt gebracht voor 150.000 €. Liefst 50 keer zoveel. Hoezo kostenstijgingen in de gezondheidszorg?

APOTHEKER.

We zeggen wel eens dat de apotheek duur is en dat daar veel verdiend wordt. Zelfs het ministerie heeft zich er eens mee bemoeid. Maar de farmaceutische industrie wordt altijd voorzichtig mee omgegaan. Volgens zeggen investeert die miljoenen in research voor nieuwe medicijnen.

Ik heb me altijd afgevraagd hoe die prijsverschillen tot stand komen. In het ene land betaal je 2 € voor een middel bij de drogist en in een ander land moet je naar de apotheek en kost het 12 €. Zo heb ik verschillen gezien in de V.S., Engeland, Spanje, Rusland en Belgie. Het ene middel hier goedkoper en andere daar. Dit moet hier via de apotheek en mag niet via de drogist, en elders andersom. Gigantische verschillen. Maar ik werd door die t.v. uitzending verrast: een apotheker maakte op verzoek een speciaal middel. Dat was nergens te krijgen.Hij moest zelf de grondstoffen zoeken via internet. Hij maakte het middel voor 3000 € per jaar tot volle tevredenheid van ziekenhuis en patient. 

Na enige tijd kwam er een farmaceutisch bedrijf langs die het product fabrieksmatig zou gaan maken en of de apotheker dit dan ook bij hen wilde kopen. Hij dacht, fijn dan hebben er meer patienten plezier van, ik hoef het niet speciaal te maken, dus ja, alle medewerking. Tot hij te zien kreeg wat die firma hiervoor per jaar in rekening bracht per patient: 150.000 €. Dus liefst 50 keer zoveel als de apotheker. Hij ging niet akkoord en bleef het zelf maken.

FARMACEUTISCH BEDRIJF.

Het bedrijf daagde de apotheker voor de rechter: zijn product zou meer risico zijn voor de patient. De apotheker kreeg gelijk en mocht zijn product gewoon maken. Na een volgende rechtszaak weer verloren te hebben ging dit bedrijf naar het ministerie en probeerde weer een zaak, kwaliteitscontrole, risico voor de patient enz. Weer verloren. De apotheker was het rechten beu hetgeen ik mij goed kan voorstellen. Hij zocht steun bij de verzekeraars. Ieder weldenkend mens zal toch denken dat die wel op kosten willen besparen. Nee, de verzekeraars maakte het niet uit of ze nou bij hem 3000 € of bij die farmaceutische industrie 150.000 € moesten betalen. De verzekeraars hadden het verhaal over dat de industrie wel wat meer zou rekenen als de apotheker omdat zij hogere kosten hadden en veel investeerden in research. De apotheker dacht toen, barst toch allemaal en had geen zin in verder rechten en kosten maken voor het Europese Hof. Hij kocht het dus maar bij de industrie met pijn in zijn hart vanwege de hoge kosten. De patient leeft er verder normaal mee, de verzekeraar betaalt, einde verhaal.

De directeur van het farmaceutisch bedrijf kwam met een verhaal over de veel hogere kosten die zijn bedrijf had t.o. de apotheken, zij spendeerde miljoenen aan research en ontwikkeling en gaven jonge artsen kansen. Hij vertelde dit met droge ogen.

ZIEKTEKOSTENVERZEKERINGEN.

U en ik krijgen dagelijks te horen dat de kosten in de gezondheidszorg de pan uit vliegen. Of u en ik altijd ziek zijn en pillen vreten. En als we naar het zorgcentrum voor bejaarden moeten dan zijn de kosten helemaal hoog.

Mensen ik heb al meerder artikelen geschreven over waar het hier fout gaat. Dit is een schoolvoorbeeld. Een middel kost 50 keer zoveel als nodig en de verzekeraar betaalt en doet niks. Helpt nog niet eens die apotheker die hem en de samenleving veel geld kan besparen. Nee, de farmaceutische industrie moet geld verdienen. Nu zijn we er. Verzekeraars met veel te dure kantoren, te dure en incompetente directies, te veel bonussen, te veel marktwerking en slecht management. Hier kunnen dus eenvoudig honderden miljoenen bespaard worden. De zorgpremies hoeven niet omhoog. De kosten moeten in de hand gehouden worden. Evenals de winsten van de machtige farmaceutische industrie.

Hier ligt het hele maatschappelijke probleem: een stel onverantwoordelijke mensen die zelf hun zakken vullen kiezen als oplossing dat verzekerden maar moeten betalen. Daar is het eenvoudigste geld te halen. En wat doet onze liberale en christelijke regering? Niets. De minister zal met de farmaceutische industrie gaan praten.

SAMENLEVING.

Of het nou banken zijn, verzekeraars, of de machtige farmaceutische industrie, de regering VRAAGT OF PRAAT. Bij ons burgers leggen ze op, dwingen ze, maken ze wetten. Hier doen ze niets als PRATEN. Zo worden er miljarden verspild. Niet door de burgers, nee overheid en slecht management in de publieke sector. Zulke zaken gebeuren niet bij een boer, aannemer, kruidenier of slager want die letten wel op met hun zuur verdiende centjes. Maar de verzekeraar geeft ons geld uit, niet zijn eigen geld. Dat is waarom al die managers zo makkelijk praten. Het zijn ook nog allemaal bekenden van elkaar in die besturen die maar zwetsen over marktwerking en marktconforme salarissen. Ik begrijp nog steeds niet waarom in die sector directies meer moeten verdienen als de Balkenende norm. Wat is hun moraal? Dat die farmaceutische industrie alles doet om geld te verdienen kan ik nog begrijpen, maar die verzekeraars?  Het is toch simpel: als je alleen wilt werken voor het geld, begin dan zelf een bedrijf of ga bij de rovers werken. Maar als je van geld van de samenleving betaald wordt moet je dan voor jezelf pakken wat je pakken kunt of moet je oppassen met andermans geld?

OPLOSSINGEN

Ik zie alleen maar oplossingen dat de regering dit soort zaken keihard aanpakt. Gewoon nationaliseren. Een wet maken die zegt dat ieder bedrijf dat genationaliseerd wordt, ALLE arbeidscontracten direct eindigen. Dus geen afvloeiingsregelingen of gouden handdrukken meer. Directies per definitie hoofdelijk aansprakelijk. En van elk genationaliseerd bedrijf mag de directie en bestuur NOOIT meer werken in de publieke sector.

Als zo’n bedrijf dan na enige tijd weer normaal functioneert dan weer privatiseren. De enige manier waarop we van die zakkenvullers afkomen is als zij weten dat als er iets mis gaat, dat zij ook de klos zijn. Nu krijgen ze allemaal geld mee om naar de Antillen te gaan.

Zo’n aanpak zal miljarden opleveren. Besparingen op dure auto’s, kantoren enz. Maar ook de werkvloer zal weer zien waar hij voor werkt. Als we dan nog de overbodige behandelingen en pillenvoorschrijven aanpakken door de werkvloer hierin te betrekken dan is het hele probleem kostenstijgingen in de gezondheidszorg opgelost zonder dat de burger extra premies moet betalen.

fredira 10 augustus 2012

lees ook andere artikelen van fredira.