blog placeholder

Tu comprends que je dit? Studeren in Frankrijk, iets voor jou? Of wordt het toch Engeland? Hoe dan ook, er is volop keuze. En dat merk je ook! Steeds meer Nederlandse studenten besluiten hun kansen te wagen in het buitenland. Of dit echter alleen maar voordelen oplevert is te betwijfelen. We worden namelijk overspoeld met voordelen over studeren in het buitenand, maar de nadelen worden minder sterk belicht. in het volgende zal ik dus een middenweg zien te vinden en jullie beide kanten van het verhaal toelichten.

Studeren in het buitenland, wat kan daar nou niet leuk aan zijn? lekker ver weg van je ouders en doen wat je wilt. Toch? Maar hoe zit het dan met de kosten die er aan vast zitten? dit is niet bepaald wat je noemt een pretprijsje. je bent als student in het buitenland heel wat geld kwijt aan allerlei zaken waar je niet of nauwelijks mee te maken zou hebben als je gewoon in Nederland studeerde. Denk maar bijvoorbeeld aan de reiskosten, de regelingen die je moet treffen om daar te komen (denk aan een visum, eventuele vaccinaties etc.), onderdak en het lesgeld. vooral dat laatste kan in het buitenland flink oplopen en als je pech hebt, heb je niet eens recht op studiefinanciering.

En hoe zit het dan met al die talenten die we kwijtraken? het blijkt dat vele studenten die in het buitenland hebben gestudeerd, ervoor kiezen daar te blijven werken. Zou het geen zonde zijn als Nederland allemaal goede studenten voortbrengt, die dan vervolgens hun carrière in het buitenland gaan vervolgen? De roomboter van deze studenten wordt dan benut door de andere landen en Nederland blijft achter als een leeg gemolken koe.

Daarentegen ben je wel een superfantastische ervaring rijker. Je ziet hoe studenten in het buitenland hun ding doen, geeft je talenkennis een extra boost en met wat geluk leer je een heleboel bij over nieuwe culturen en gewoontes. je wordt dus vele ervaringen rijker en leert dit toe te passen op je dagelijkse leven.

Ik ken vele studenten die in het buitenland hebben gestudeerd en geen van allen heb ik ooit horen zeggen dat ze het zonde van hun geld hebben gevonden.                                                                                                     Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het bij hun van een leien dakje is gegaan. In het begin zullen de meeste wel moeite hebben gehad met het zich aan te passen aan de omgeving, de cultuur, de taal, het eten, het schoolsysteem en de mensen.

Ten slotte zou ik willen zeggen dat ik vind dat jullie je niet moeten over laten halen door wie dan ook om het studeren in het buitenland te laten. Ik wilde jullie alleen laten zien dat het verhaal ook een andere kant heeft. Blijkbaar hebben al die positieve verhalen mij namelijk ook overtuigd, want persoonlijk lijkt studeren in het buitenland me een buitengewone ervaring. Iets wat je leven absoluut zal verrijken en waar je vast en zeker geen spijt van zult krijgen. Dus, doe je ding!