blog placeholder

Mensen verwachten niet zo snel een jurist te vinden met dyslexie. Is dat een goede combinatie? Kan je van iemand verwachten die niet taalvaardig is, dat hij dat wel wordt? Mijn ervaring is dat dat niet gaat gebeuren. Ondanks dat kan iemand met dyslexie toch heel goed de opleiding rechten doen. Waarom en hoe, dat lees je hieronder.

Mensen zeggen al snel dat iemand met dyslexie ‘dom’ is en niet kan lezen. Dit is niet helemaal juist. Ik heb zelf dyslexie en kan prima lezen. Als ik voor moet lezen gaat het langzaam, maar het komt er wel. Het knelpunt is het maken van de juiste woorden met de letters die er staan. Hoe moet je dat uitspreken? Hoe moet je bepaalde woorden schrijven?

Na mijn middelbare school ben ik rechten gaan studeren. Studenten rechten die dyslexie hebben komt je zelden tegen. Komt dat omdat het niet kan of omdat ze gewoon niet willen? In het hoofd van andere studenten kunnen we niet kijken. Ik kan wel vertellen hoe mij ervaring is. Hoe docenten en andere studenten reageren op het feit dat je dyslexie hebt. En, erg belangrijk, of het haalbaar is.

In mijn eerste jaar kreeg ik te horen dat je taalvaardig moest zijn om de opleiding af te kunnen maken. Dit was voor mij een schokt. Zeker omdat de docent wist dat ik dyslexie had. Nu heb ik daar een mailtje over gestuurd naar hem. Hij was erg vriendelijk en reageerde snel. Hij vond dat ik het wel zou kunnen redden. Mijn doorzettingsvermogen was hem opgevallen. Dat is een drijfkracht die mij door de opleiding sleept. Andere docenten geven er geen aandacht aan. Doen er verder niets mee en behandelen je als ieder ander. Dat is ook de bedoeling.

Bij mijn opleiding krijg ik wel extra tijd voor de tentamens. Ook zit ik in een apart lokaal, zodat het wat rustiger is. Dat is ook nodig, want ik ben snel afgeleid. Een minder fijne bijkomstigheid van de dyslexie zeg ik maar. Zoals de docent goed had opgemerkt heb ik een groot doorzettingsvermogen. Dat is nodig, met een talige opleiding. Je moet veel lezen. Soms 100 bladzijden voor een college. Dan moet je doorzetten en niet opgeven. Je wil het tentamen tenslotte wel halen.

Je moet je ook geen ilusies voorhouden. De kans dat je de opleiding in 4 jaar, zolang is mijn opleiding, haalt is heel erg klein. Doe er dan wat langer over, dan haal je wel leuke cijfers en kun je leuke dingen blijven doen naast je studie. Tevens kun je extra studiefinanciering krijgen. 1 jaar langer als de andere, omdat je een ‘handicap’ hebt. Zo zou ik het niet willen noemen, maar het komt wel van past soms.

Daarom kom ik tot de conclusie dat het heel goed mogelijk is om de opleiding rechten te doen en dyslexie te hebben. Met een juiste hoeveelheid doorzettingsvermogen en relativeringsvermogen kom je een heel eind. Wil het niet lukken dan kun je altijd nog je studieloopbaanbegeleider om hulp vragen. Die hebben altijd wel een oplossing, dus twijfel niet en vraag om hulp als het niet gaat!