blog placeholder

Vanwege het feit dat ik vijf maanden werk in een Marriott hotel in engeland, heb ik verschillende artikelen geschreven over engelse gewoontes. Dit artikel gaat over hoe engelse elkaar behandelen, en zichzelf. Hun familie en collegas.

 Ik start met collegas want dat is natuurlijk het eerste wat ik zag, terwijl ik in het hotel werkte. Iedereen was heel erg beleefd tegen elkaar en vooral tegen ons, omdat we “nieuw” waren. Als er iets verkeerd is, met een gast, of een fout die iemand gemaakt heeft, dan proberen ze altijd om niemand de schulde te geven. En als ze iemand de schuld geven, dan blijven ze nog steeds beleefd, en zeggen ze dat je er niks aan kunt doen. Het leek dus eigenlijk alsof iedereen goed was tegenover elkaar. Helaas merkte we ook dat er collegas waren die over andere praten, achter hen rug om. Maar natuurlijk zijn er altijd mensen die dat doen, en je zal dat altijd zien, in ieder bedrijf. Maar toch denk ik dat ze het hier minder doen dan in nederland, maar dat is slechts een gevoel dat ik heb. 

 Ik denk dat de manier waarop ze familie behandelen hier in engeland, bijna gelijk is aan hoe wij het gewend zijn in nederland. En zoals ik achter de receptie van het hotel werk, is het in ieder geval moeilijk om een verschil te herkennen. Engelse mensen blijven wel veel beleefder dan nederlanders, ook naar hun familie toe, wat soms wat raar overkomt. Natuurlijk is het wel een beetje veranderd de laatste jaren, en is het in de grote steden veel minder “polite” dan waar ik mijn stage doorbreng maar toch, engelse zijn niet zo direct en kritisch als nederlanders. Wat me ook opviel hier, is dat mensen heel snel woorden als “darling” of “sweetheart” gebruiken. In het begin vond ik dat een beetje vreemd, want het was vooral in een werkomgeving dat me dat opviel, maar nu ben ik eraan gewend. Je hoort het in nederland ook wel eens maar nooit op het werk. Dus dat was ook een vrij groot verschil.

 Een van de laatste dingen waar ik aandacht aan wil besteden in dit artikel, is de manier waarop medewerkers met hun managers omgaan. De General manager of director of operations zijn eigenlijk allebei erg beleefd, en open. Zeggen altijd hallo, hoe gaat het? tegen je. Maar medewerkers worden altijd een beetje gestresst wanneer een van hen in de buurt is. Ik denk dat de mate van macht en gezag hier wat meer is als in nederland. In nederland zie je in sommige bedrijven niet eens een verschil meer tussen managers en medewerkers. Hier in engeland is het zeker niet zoals in Frankrijk waar de afstand tussen medewerker en manager erg groot is, maar toch wel net iets meer dan als in nederland.

Dan het laatste en ik weet niet of dat iets te maken heeft met de gasten die in Marriott hotels komen, of gewoon met engelse mensen, maar de gasten hier worden snel geirriteerd als ze merken dat je in training bent. Ik denk in dat geval dat dat te maken heeft, met het feit dat ze bang zijn dat er dan eerder iets mis gaat. Maar eigenlijk heeft dat meer te maken met karakter en niet met hoe men met elkaar omgaat.

Ik wil afsluiten met te zeggen dat dit artikel gebaseerd is op wat ik de laatste weken gezien en meegemaakt heb. Het artikel is dus gebaseerd op mijn mening, al denk ik wel dat het deels te maken heeft met de feiten over de typische engelsman.

Meer artikelen over mijn ervaringen in engeland:
http://artikelen.foobie.nl/recensies/engels-eten