blog placeholder

Pesten is van alle tijden, de kinderen, jongeren en zelfs volwassenen pesten. Pesten is iets heel anders dan plagen. Waar je bij een plagerij meestal wel de humor ervan in kan zien, bij pesten gaat het om doelbewust kwetsen. Helaas ook meestal niet eenmalig, maar vaak voor een hele lange tijd. 
Sinds de komst van internet en het ontstaan van de sociale platformen zoals Facebook, MySpace, Hyves, Twitter enz. enz., is er een nieuwe vorm van pesten ontstaan…. CYBERPESTEN


(vertaling: Pesten in een modern jasje 😉 )

 

Cyberpesten (digipesten, digitaal pesten) kan op diverse manieren. Zo kan men kwetsende teksten of bedreigingen uiten via bv MSN, en sociaalnetwerksites zoals Hyves en facebook. Ook kunnen er beledigende foto’s, video’s op het internet geplaatst worden. Ook heb je cyberstalking, dit is wanneer 1 of meerdere daders het slachtoffer blijven lastig vallen. Maar ook sms en dergelijke via de mobiele telefoon hoort in de categorie cyberpesten. 

 

Cyberpesten gebeurd vaak anoniem, waardoor de daders zichzelf veilig voelen en vrijwel nergens voor terug zullen deinzen.
Diezelfde anonimiteit zorgt er voor dat een dader zijn grenzen snel verlegt, waardoor je dus kunt zeggen dat cyberpesten (bijna nog) erger is dan “klassiek” pesten. Het is ook nog eens zo dat vaak niet alleen het slachtoffer de kwetsende teksten/foto’s of video’s ziet, maar veel meer mensen.

Waar je bij “klassiek” pesten vaak 1 onveilige plek hebt (wat al erg genoeg is natuurlijk), ben je bij cyberpesten nergens meer veilig, zelfs thuis niet.

Cyberpesten is meestal niet terug te draaien, de foto’s en andere informatie die op het net wordt gezet blijft vaak bestaan, waardoor het zomaar kan voorkomen dat het slachtoffer er jaren later weer mee geconfronteerd wordt. Je blijft als slachtoffer dus altijd over je digitale schouder kijken.

BANGA-LIJST

Een van de meest bekende manieren van cyberpesten uit de media is de BANGA-lijst. Dit is een lijst die onder jongeren via e-mail en sociale media wordt verstuurd, waarop dan een top 10 staat van meisjes die volgens hen de “grootste sletten” zijn, met daarbij nog een extra beschrijving over hoe “gemakkelijk” ze wel niet zijn. Het is natuurlijk vreselijk als je daadwerkelijk op een dergelijke lijst komt te staan. Zeker aangezien deze lijsten openbaar worden gemaakt op het internet. Je kunt hier wel wat tegen doen, waaronder aangifte. Dus… Kom je (of sta je) op een Banga-lijst, schaam je dan niet en stap naar de politie!!!!

Wat zijn de verschillen tussen cyberpesten en klassiek pesten:

 1. Bij cyberpesten kan je de andere persoon niet zien, waardoor het vaak indringender ervaren wordt dan klassiek pesten
 2. Het zijn niet alleen de fysiek en sociaal dominante personen die zich schuldig maken aan cyberpesten. Juist die anonimiteit zorgt er voor dat de wat zwakkere zich veilig achter hun pc voelen en zich dus ook schuldig maken aan deze vorm van pesten.
 3. Cyberpesten is niet terug te draaien. Gegevens op het internet blijven vaak gewoon bestaan.
 4. Via het internet zijn er meer toeschouwers waardoor de impact veel groter is

 

Waarom is cyberpesten nou zo gevaarlijk?

 1. Thuis, dat is de plek die je veilige haven zou moeten zijn, als je het slachtoffer bent van cyberpesten ben je zelfs thuis niet meer veilig.
 2. Bedreigingen en pesterijen zijn vaak veel ernstiger
 3. Pesterijen houden langer aan, omdat men er moeilijker (tot in sommige gevallen, helemaal niet) achter komt wie de pester is.

 

 

Cyberpesten en het onderwijs.

leerkrachten krijgen er ook meer en meer mee te maken, vaak ook doordat het cyberpesten in daadwerkelijke ruzies uitmondt op school. Sommige scholen weten hier niet goed mee om te gaan. Wat wordt er van ze verwacht als het gaat om cyberpesten, op zich niet zo vreemd natuurlijk, volwassenen hebben dit in hun jeugd niet meegemaakt en kunnen dus nergens naar refereren. Gelukkig zijn er een aantal sites die de leerkrachten op weg kunnen helpen bij dit probleem.

www.vraaghetdepolitie.nl
www.meldknop.nl

www.pestweb.nl

www.keepcontrol.eu

Wat kun je zelf doen tegen cyberpesten?

 1. Gebruik NOOIT je eigen naam op het internet, gebruik altijd een alias (schuilnaam)
 2. Geef nooit je persoonlijke gegevens weg.
 3. Accepteer alleen mensen op je MSN, Hyves, Facebook, Twitter die je kent en vertrouwt.
 4. Mocht er dan toch iemand zijn die je gaat pesten, blokkeer deze persoon dan direct.

Een van de belangrijkste tips vind ik zelf: Hou te allen tijde je wachtwoord geheim, desnoods verander je hem elke week, dit om het vrijwel onmogelijk te maken dat je account wordt gehackt door een ander.
Mocht je worden gepest. SLA ALLES OP!!!! Gooi niets weg, alles is bewijs. En vooral… Praat erover met je ouders of iemand anders die je vertrouwt.

 

 

Wat doe je als ouder?

Als je kind het slachtoffer is van cyberpesten is dat echt verschrikkelijk. Stel je voor…

Op een dag komt je dochter huilend uit school, haar vriendinnen zijn boos vanwege de e-mails die ze gestuurd heeft met daarin diverse scheldwoorden.
Je dochter is zich van geen kwaad bewust.
Na wat onderzoek blijkt dat ze een keer heeft ingelogd bij iemand anders thuis en daar haar wachtwoord op onthouden heeft gezet (onbewust).
Die persoon heeft uit haar naam allerlei mailtjes naar haar vriendinnetjes gestuurd.

Wat doe je hiertegen? Direct de ouders van die persoon inlichten, met de bewijzen erbij.
 

Het pesten alleen is helaas niet strafbaar, maar bedreigingen, discriminatie en intimidatie zijn dit echter weldegelijk. Ga in dit soort gevallen dus direct naar de politie, maar licht ook de school van uw kind in. 
Het allerbelangrijkste wat je als ouders kunt doen als je kind hier slachtoffer van is… praat met uw kind, help het uit te zoeken wie dit op zijn geweten heeft. In het geval van het voorbeeld hierboven was het redelijk gemakkelijk, omdat ze maar op 1 andere plek inlogt dan thuis. Soms gaat het moeilijker, maar geef dan de moed niet op. 
Stapt u met de bedreigingen naar de politie zij kunnen makkelijker de identiteit vast stellen dan u.

 

Wilt u meer lezen over pesten?
Kijk dan nog even op de onderstaande links:

http://artikelen.foobie.nl/meningen-ervaringen/10165-kiva-tegen-pesten/

http://artikelen.foobie.nl/meningen-ervaringen/10149-zeg-dag-tegen-pesten/