blog placeholder

Het blijft lastig: je bent anders dan een groot deel van de mensen die je kent, en hoewel je eigenlijk wel zeker weet dat je ouders en vrienden van je zullen blijven houden, is het toch een grote stap: de coming out. In dit artikel zal ik vertellen over mijn coming outs, hoe ze verschillen, wat de do’s en don’ts zijn.

Mijn verschillende coming outs heb ik verdeeld in vier types. Deze staan in willekeurige volgorde. Voor elke situatie is er een geschikt type, dus doe er je voordeel mee!

Het klassieke ‘ik moet je wat vertellen’-moment

Het verschilt van persoon tot persoon, maar ik heb het eerst aan mijn ouders verteld dat ik niet op vrouwen, maar op mannen val. Dit heb ik gedaan door van tevoren een afspraak te maken met mijn moeder, waarbij ik aangaf dat ik haar iets belangrijks te vertellen had. Door van tevoren aan te geven dat je iets belangrijks kwijt wil, kun je er niet meer onderuit. Dit is dus ideaal als je een steuntje in de rug nodig hebt!

En hoe vertel je het dan? Tja, daar komt je eigen creativiteit om de hoek kijken, je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Maar het beste is het gewoon te zeggen: “ik val op mannen/vrouwen” of “ik ben homo/lesbisch/bi”. Uit eigen ervaring weet ik dat als je het omslachtig gaat brengen de situatie er alleen maar vervelender op wordt.

Samenvattend: gebruik deze manier van coming out voor mensen waar je vaker een serieus gesprek mee voert en waar je een goede band mee hebt. Zij stellen het op prijs dat je dit niet tussen neus en lippen door brengt, zodat zij de tijd krijgen er met jou over te praten. Gebruik deze manier niet voor oppervlakkige kennissen, dit komt erg opdringerig over en kan het te zwaar maken.

Het “O ja, trouwens: ik ben homo”-moment

Komt het tijdens een gesprek met je vrienden op het onderwerp homoseksualiteit of wordt er door hen steeds gevraagd of je al een vriend(in) hebt? Flap het er gewoon uit, het liefst met een grapje erachteraan. Hoe relaxter jij er zelf over bent, hoe makkelijker het voor anderen is om er niet moeilijk over te doen.

Deze methode is geschikt voor vrienden die je vertrouwd en waar je een goede band mee hebt, maar waar je geen diepgaand gesprek over je seksualiteit mee wilt voeren. Ideale gelegenheden: tijdens de afwas, op een borrelavond of tijdens een potje kaarten.

Het “Even voorstellen: dit is mijn vriendje/vriendin”-moment

Ben je tot over je oren verliefd en is diegene toevallig ook jouw partner? Sleep deze dan mee naar degene die je wilt laten merken dat je homo/lesbisch/bi bent. Het voordeel is dat je partner jou kan steunen en eventueel kan helpen als het gesprek ongemakkelijk verloopt. Bijkomstig voordeel is dat bijvoorbeeld je huisgenoten gelijk kennis hebben gemaakt met je partner en je deze dus vaker kan meeslepen naar je huis en dus nog vaker bij hem/haar kan zijn!

Pas op met deze manier van uit de kast komen bij je ouders: voor ouders is het waarschijnlijk al groot nieuws dat je niet heteroseksueel bent, gun ze de tijd om dit eerst te verwerken. Dan kunnen ze daarna rustig bijkomen van de tweede schok dat je een partner aan de haak hebt geslagen.

Het laatste type dat geen moment is: “Via-via”

Verder kun je het mensen natuurlijk ook via-via laten weten. Via een vriend van je die het al weet, of door een facebook relatiestatus update. Wees hiermee voorzichtig: roddels verspreiden zich als een lopend vuurtje en voor je het weet, is de hele wereld op de hoogte. Vind je dit geen probleem: zeg dan tegen al je vrienden dat ze het gerust aan iedereen mogen vertellen. Het scheelt jou weer een hoop getob over welke van de bovenstaande drie methodes je moet gebruiken, anderen doen het werk voor je.

Dat is wel de grootste valkuil: je besteedt het uit aan een ander, je hebt geen controle over wat die persoon precies verteld en op welke manier. Bovendien weet je niet precies wie het nu wel van je weten en wie niet.

Dat was alles wat ik heb te zeggen over coming outs, voor nu dan. Ik hoop dat iemand hier wat aan heeft. En vergeet niet: blijf gewoon jezelf!