blog placeholder

Laat ik vooropstellen dat ik dit stuk vooral vanuit eigen ervaring schrijf dus niet wetenschappelijk onderbouwt. Kinderen worden steeds vroeger gevraagd om een keuze te maken voor welke beroepsrichting ze gaan, vaak al op een leeftijd dat je het nooit kunt weten.

Leeftijd:

Op basis van de cito test wordt tegenwoordig veel bepaald,maar dan ben je een jaar of 12. Buiten dat je waarschijnlijk van de meeste beroepen nooit hebt gehoord ben je meer bezig met spelen, je vrienden en alle veranderingen in je lichaam en leven dan met het maken van een keuze voor de rest van je leven, want daar gaat het wel om..

Traject:

Uiteraard heeft een kind interesses, maar het meeste wordt toch bepaald door cijfers en

de Cito toets

. Maar zodra je een bepaalde richting kiest op het vmbo zit je er in principe aan vast. Tenzij je havo doet dan kun je het iets uitstellen. Maar welk vakkenpakket kies je om zo veel mogelijk opties open te houden voor je toekomst??

Met het meeste geluk kun je met een breed vakkenpakket je keuze uitstellen tot je 18 bent, maar dan zul je of moeten gaan werken of kiezen voor een MBO of HBO opleiding. Maar kan dat eigenlijk wel op basis van alle info die je van je decaan krijgt en een stage van een paar dagen?

Opleiding:

Als je weet wat je wil is het ideaal, dan kun je een opleiding kiezen en er vol voor gaan. Maar als je het op je 18e nog niet weet dan moet je dus maar een zo breed mogelijke opleiding kiezen zodat je alle kanten op kan. Ik ben bang dat je dan met veel ongemotiveerde studenten zit wat gaat leiden tot grote uitval.

Hoe dan:

Tja dat is lastig. Ik zelf ontdekte pas wat ik goed kon en leuk vond toen ik een jaar of 27 was en allang werkte, gelukkig kon ik toen die richting op bij mijn werkgever. Ik denk dat het enige dat werkt is, door middel van goede tests en input van leraren, ouders en kinderen kijken waar een kind goed in is en wat hij /zij leuk vind om te doen. Zodat iedereen een beroep kiest dat bij hem of haar past. Uiteraard is het een utopie om te denken dat iedereen zijn droombaan vindt of van zijn hobby zijn beroep kan maken. Maar hopelijk helpt het wel om vast komen te zitten in een baan die je niet leuk vindt maar wel tot je 67e moet uitoefenen.