blog placeholder

Zijn banken er voor ons, of om zichzelf te verrijken

Banken. Fijn om op te zitten, maar geld aan ze geven blijkt niet zo'n goed idee. Als je ziet wat ze in het verleden hebben gedaan (en het zijn geen roddels maar feiten helaas) en dat ze daar net zo makkelijk mee wegkomen, is het voor mij onbegrijpelijk dat we het met zijn allen accepteren.

Goed ik begrijp ook wel dat het heel moeilijk is om er iets aan te doen. Je stopt tenslotte niet een paar miljoen in een oude sok. Maar dat de heren bankiers zichzelf maar kunnen blijven verrijken terwijl wij voor alle kosten en problemen opdraaien is toch eigenlijk onacceptabel?
Een paar jaar geleden streken ze miljarden op van de regering omdat ze in de problemen zaten. Het geld was op. Ik ben het er niet mee eens dat ze het kregen, maar laten we nu eens stellen dat dat een goede oplossing was op dat moment. Waarom zijn er dan geen restricties gesteld aan die actie?

Ten eerste: Geen bonussen meer voor de hoge heren.
Wel; die uitspraak is wel gedaan, maar we weten allemaal dat daar geen gehoor aan is gegeven.

Ten tweede: Als je de banken zoveel geld geeft omdat ze het zelf verprutst hebben, zou het dan niet heel voor de hand liggend zijn dat je de verantwoordelijken (die hun werk dus niet goed verstaan) eruit gooit en nieuwe krachten de rotzooi gaat laten opruimen? Dat is helaas ook niet gebeurt.

Ten derde: Was het niet veel eerlijker geweest om al die miljarden lekker te verdelen onder de goedwillende burger? Hij/zij is tenslotte degene die de meeste last van het geknoei van de banken ondervindt.
Er is iemand geweest die heeft uitgerekend dat (voor de USA) elke burger (ik meen ouder dan 18) zo'n $200.000 in zijn handen had gehad na het betalen van belasting. De meeste burgers zouden daarmee uit de problemen zijn geweest. Dat geld was evengoed op de bank terecht gekomen en dus zouden beide partijen volgens mij geholpen zijn geweest.

Maar dat alles is dus niet gebeurt en dus gaan de banken gewoon door met was ze voorheen deden; ons vertellen dat er geen geld is, dat het betalingsverkeer te duur wordt en dat wij dus met zijn allen moeten betalen voor elektronische betalingen en tegenwoordig voor bijna alles wat we met ONS geld willen doen.

Volgens mij is het basis-principe van een bank het volgende:
Jij geeft hen jouw geld in bewaring. In ruil daarvoor mogen zij dat geld gebruiken om geld mee te verdienen. (en dat is erg veel)
Als dank voor het mogen gebruiken van al dat geld, krijgen wij kosten in rekening voor iets waarvoor zij niets meer hoeven te doen.
Vroeger was er veel papier nodig, iemand die de betaalkaarten nakeek, en een tiepmiep die de transacties in de computer stopte. Tegenwoordig doen we dat allemaal zelf. Dat moet de banken toch enorm veel geld opleveren lijkt me. Maar toch betalen wij ervoor.

Het lijkt mij een taak voor de regering om deze praktijken te stoppen. Maar aangezien de banken een enorme macht hebben, ben ik bang dat dit kartel er ook weer een is waar we nooit van af zullen komen….