blog placeholder

Een groot drama, dat zie ik jullie al denken. Maar dat valt best mee hoor, maar helemaal normaal word het nooit. Graag wil ik hier even een stukje over schrijven omdat dit een moeilijk onderwerp is en niet veel mensen erover willen praten en veel mensen willen het niet aanhoren.

Eerst even een geschiedenislesje.

Sommige autisten kunnen belachelijk goed leren en sommige niet, heel simpel. Maar de gene die goed kunnen leren hebben het heel ver geschopt. Einstein was een autist. Isaac Newton, een beroemt wiskundige had waarschijnlijk ook autisme.

Voor en Nadelen van autisme.

Het enige voordeel van autisme is dat sommigen heel goed kunnen denken en leren. Maar dat is ook het enige. Autisten zijn erg slecht op het sociale gebied, en niet altijd kunnen ze zich even goed beheersen en worden ze spontaan heel boos.

Hoe werkt dat bij ons?

Ik ben de jongere broer van een autist en dat is niet altijd even makkelijk, maar niet onmogelijk. Mijn broer is niet belachelijk slim en heeft een eigen kijk op de wereld. Als ik iets aanwijs kijkt hij vlug om zich heen waar hij naar moet kijken en dat is voor de rest van de familie heel vermoeiend. Als mijn broer boos is, dan blijven wij onmenselijk kalm, de rest van de wereld zou ons voor gek verklaren. En als mijn broer dan weg is toch nog even het hele huis volschelden. Voor de rest zijn wij een prima standaard gezinnetje dat elkaar zoveel mogelijk ondersteunt omdat we anders het geduld simpelweg niet kunnen opbrengen.

Voor en Nadelen voor mij.

Als ik niet knettergek word dan kan ik bij alle situaties kalm blijven en veel meer overzien als een gemiddeld mens, want dat doe ik nu al 17 jaar. Boos worden doe ik bijna nooit meer, maar dat betekent niet dat ik over me heen laat lopen. En dan nu de nadelen, want dat zijn er veel. Ik noem de drie belangrijkste. De eerste is dat mensen mij soms als autist zien, want me broer ziet er vrij normaal uit. En als je niet weet hoe me broer eruit ziet, dan is die vergissing gauw gemaakt. Het tweede is dat je 4 keer in de week helemaal verrot gescholden word en je niets terug kan doen, omdat het dan erger word. En het laatste is het geduld om alles 100 keer uit te leggen, maar dat heeft geen extra uitleg nodig.

De conclusie hieruit is dat het ook wel eens lekker is om even weg te zijn van mijn broer. En thuis is bij mensen zoals mij nou net even wat anders als dat van de gemiddelde Nederlander.