blog placeholder

Ik ben een boek aan het lezen genaamd “The Circle”. In dit boek speelt het bedrijf genaamd “The Circle” de hoofdrol. Het speelt zich af in 2020 en “The Circle” heeft alle grote spelers op het internet zoals Google, Facebook, Whatsapp, Twitter enzovoorts opgeslokt. De basis van het succes van “The Circle” blijkt het door hen geïntroduceerde “YouTrue” te zijn. In het boek heeft “YouTrue” er voor gezorgd dat iedereen maar één account nodig heeft waar hij overal mee in kan loggen en betalen op het internet. Dit is mogelijk omdat je “YouTrue” niet anoniem is maar persoonsgebonden en openbaar. Daardoor kun je met je “YouTrue” account bij iedere web shop of organisatie inloggen en indien nodig betalen omdat iedereen weet wie je werkelijk bent en je de boel dus nooit ongestraft bedonderen kan.

Wie ben jij op internet en op de social media

Hoe werkt “YouTrue”:
Het idee achter “YouTrue” is dat alles wat iedereen doet op het internet transparant is doordat je alleen met je echte gegevens een “YouTrue” account kunt krijgen. Hierdoor wordt het dus onmogelijk om anoniem iets te doen op het internet. Als “YouTrue” werkelijkheid zou worden zou dit een enorme omwenteling teweegbrengen op het internet. Iedereen zou direct aangesproken kunnen worden op alles wat hij doet op het internet. Niemand zou dus meer iemand ongestraft kunnen pesten of uitschelden. Pedofielen zouden zich niet als een jong iemand voor kunnen doen en dus geen kwetsbare kinderen meer kunnen verleiden via het internet.  Als je iets via internet zou verkopen hoef je niet meer bang te zijn dat je je geld niet krijgt omdat de koper meteen met naam, toenaam en al zijn gegevens bekend is. Zodra je porno kijkt is zijn al je gegevens bekend bij de aanbieder. Kortom het internet zou net zo worden als het gewone fysieke leven waar alles wat je doet zichtbaar is en je direct op je gedrag kunt worden aangesproken.

Hoe bereikbaar is jouw data op internet:
Ik ben me er al vanaf het ontstaan van het internet van bewust dat je het internet moet zien als ware het één grote harde schijf waar iedereen zijn data op staat opgeslagen. Dit geldt dus ook voor de harde schijf op je eigen computer zodra je online bent, die wordt dan direct een stukje van de “internet” harde schijf. Alle data op de “internet” harde schijf en jouw harde schijf, als je online bent, is dus in principe voor iedereen die online is bereikbaar. Je kunt jouw map op het internet en op jouw harde schijf natuurlijk beveiligen met een wachtwoord maar zoals je weet is ieder wachtwoord te kraken. Je moet er dus van uit gaan dat zodra je online gaat al jouw teksten, foto’s, video’s en wat al niet meer  zij voor iedere kwaadwillende te benaderen zijn.

Wie ben jij op internet?
Bij de vraag wie ben jij op internet en op de social media gaat het er dus niet alleen om wat je op het internet hebt staan en wat je op je social media accounts verteld of laat zien maar ook om wat je op je eigen harde schijf van je computer, tablet of smartphone,  die met het internet verbonden is, hebt staan. Als ik je met deze wetenschap in je achterhoofd nogmaals zou vragen, Wie ben jij op internet? Ben jij dan nog steeds de persoon zoals wij die kennen van je Facebook, Google+, Twitter of andere openbare social media  accounts?