Begin 2013 bleek opeens in heel veel vleesproducten paardenvlees te zitten. Het zou gaan om miljoenen producten zoals de Gut & Günstig lasagna van Edeka in Duitsland, de gehaktballen van Ikea en vele andere vleesproducten. Er werd toen 50.000 ton vlees teruggeroepen uit de handel. Wat is er met al dat vlees gebeurd?
Intro:
Paardenvlees in vleesproducten is dus opeens wereldnieuws. Om de impact van het paardenvlees probleem te kunnen bepalen heb ik eerst opgezocht wat de gevaren van paardenvlees zijn.
Kenmerken paardenvlees:
Uit alle bronnen op internet blijkt dat paardenvlees een van de gezondste vleessoorten is. Paardenvlees bevat namelijk heel weinig vet, maar 2 à 5%. Bovendien bestaat dit ook nog voor ± 70% uit onverzadigde vetzuren die goed zijn voor hart en bloedvaten. In paardenvlees zit heel veel goed opneembaar ijzer. In 300 gram paardenvlees zit voldoende ijzer voor de dagelijkse behoefte van een volwassene. In paardenvlees zit heel veel vitamines, met name vitamine B3, B6 en B12. In 110 gram paardenvlees zit voldoende vitamine B12 voor de dagelijkse behoefte van een volwassene. Tenslotte bevat paardenvlees ook nog heel veel goede eiwitten, zo’n 20 gram per 100 gram. In 300 gram paardenvlees zit voldoende eiwitten voor de dagelijkse behoefte van een volwassene.
Wat is er gebeurt met de 50.000 ton paardenvlees bevattend vlees?
Zoals uit het bovenstaande blijkt is vlees wat vermengd is met paardenvlees in het geheel geen gevaar voor de volksgezondheid, integendeel, het is gezonder als vlees zonder paardenvlees. Het blijkt dan ook dat deze hele rel alleen maar gaat om fraude met de etikettering. De 50.000 ton paardenvlees bevattend vlees die in beslag genomen is is daarom waarschijnlijk gewoon, met een aanvulling op het etiket, weer in de handel gekomen.
De rol van de media:
Het blijkt dus dat er van het begin af aan geen enkele reden voor de volksgezondheid geweest is om vlees wat vermengd is met paardenvlees uit de schappen te halen maar dat de media massaal hebben doen voorkomen of paardenvlees in vleesproducten een groot gevaar is voor de volksgezondheid, waardoor de Supermarkten gedwongen werden om vlees wat vermengd is met paardenvlees uit de schappen te halen. Een bordje bij de paardenvlees bevattende producten met de vermelding “dit product bevat, i.t.t. de productomschrijving op het etiket, paardenvlees dus krijgt u 10% korting” was voldoende geweest.
Conclusie:
De wil (van de Media) is sterk maar het vlees (van de supermarkten) is zwak.