blog placeholder

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een profiel op facebook, linkedinyoutubetwitter en hyves. Maar wat nou als je komt te overlijden? Wat is er geregeld door jou? Zijn de nabestaanden van het bestaan van jouw social media accounts op de hoogte? Kunnen jouw nabestaanden makkelijk over jouw wachtwoorden en gebruikersnamen beschikken en jouw accounts deactiveren als je er niet meer bent? Indien er niks is geregeld door jou, wat gebeurt er dan? Wat moet er met je accounts gebeuren na jouw dood? Het is geen slecht idee om over deze vragen nu al na te denken. Als je er niet meer bent, kan het voor nabestaanden  namelijk behoorlijk vervelend zijn om constant met jouw profiel op internet geconfronterend te worden. 

Social media en overlijden

Je kan vastleggen wat er met je organen moet gebeuren en je bezittingen bij overlijden. Nu kan je ook bij de notaris vastleggen, wat er met je social media account moet gebeuren als je dood bent.  Zo kan je aan een social media executeur instructies geven, wat er moet gebeuren met je aangemaakte profielen op social media. Misschien wil je wel, dat je account actief blijft in de vorm van een gedenkpagina in plaats van dat je account op social media zal worden verwijderd? Naast je wensen, kan je ook je accountgegevens vastleggen (wachtwoorden en gebruikersnamen) in een (reeds opgesteld) testament of in een apart social media-testament.

Er zijn op internet veel spookaccounts aanwezig. Een spookaccount is een account van een persoon, die overleden is en waar dus verder niks meer mee gebeurt. Uit praktijk blijkt dat het vaak erg lastig is voor nabestaanden om deze accounts te verwijderen. Daarnaast zijn nabestaanden vaak ook niet op de hoogte van deze accounts.

Om bovenstaande redenen is het niet zo gek idee om nu al na te denken, wat er moet gebeuren met je accounts bij facebook, hyves, twitter en/of linkedin. Het is al erg genoeg, dat je nabestaanden afscheid moeten nemen van jou. Een confrontatie met jouw profiel op facebook, youtube, hyves, twitter en/of linkedin na jouw overlijden kan wel erg pijnlijk zijn en is iets wat je misschien niet zou moeten willen!

 

Andere artikelen:

Wat is facebook, handleiding

handige tips om geld te besparen

tips beter met je geld omgaan

hypotheekaftrek en de nieuwe belastingregels

beleggen in goud een verstandige beslissing?