De documentaire Super Size me is gemaakt door de filmmaker Morgan Spurlock, die een maand lang drie keer per dag bij de McDonalds at, om te kijken wat het effect daarvan zou zijn. Dit heeft hij gedaan omdat in Amerika maar liefst 90 miljoen mensen kampen met zwaar overgewicht, waardoor het dicht in de buurt komt van de belangrijkste oorzaak van een voortijdige dood. Morgan Spurlock moest de laatste dagen van zijn leven als proefdier voor de documentaire elke dag naar het ziekenhuis. Dat doet fastfood dus met je.
Hoe kan het dan dat er zoveel mensen in Amerika zo ongezond dik zijn? Ten eerste de opvoeding. Ouders in Amerika zijn vaak druk werkende ouders, waardoor ze minder tijd hebben voor de kinderen en ze alles laten doen waar ze zin in hebben omdat ze toch geen tijd hebben om ze tegen te houden. Daardoor gaan veel kinderen voor de televisie zitten met een zak chips in plaats van buiten voetballen met vriendjes. En als de ouders dan terug komen van het werk, hebben ze geen tijd meer om te koken dus halen ze maar snel een pizza of frietjes. Nou kan natuurlijk niet alle schuld bij de ouders liggen. Het ligt bijvoorbeeld ook nog aan de fastfoodketens, die in dertig jaar tijd de porties vijf keer zo groot hebben gemaakt. Elke fastfoodketen kent de term kingsize. Wij in Nederland beginnen precies die kant op te gaan. Nu nog niet, want als je hier een groot frietje neemt heb je in Amerika nog niet eens een klein frietje. Dan heb je in Amerika bij bijvoorbeeld de McDonalds ook nog het fenomeen ‘gratis bijvullen’. Als je daar een kingsize cola koopt en vervolgens met de rest van je kingsize menu aan een tafeltje gaat zitten, mag je de cola zo vaak bijvullen als je wilt. Dat wil zeggen, tijdens het eten. Maar ja, iedereen houdt van gratis, dus wat langzamer eten voor een gratis beker cola vindt ook niemand erg. Maar des te meer van deze acties er komen, des te meer wij eten en des te dikker wij worden.
Nou is een oplossing voor dit probleem op zich niet zo moeilijk. Wat meer zelfdiscipline zou erg makkelijk kunnen zijn. Als je in plaats van een groot frietje en een grote hamburger een klein frietje met een kleine hamburger eet, heb je al genoeg gegeten en hoef je je toch weer wat minder zorgen te maken over de calorieën die er in zitten. En als wij minder vaak grote porties kopen, zullen de fastfoodketens ook minder snel de porties groter maken. Nog beter zou het natuurlijk zijn om helemaal niet meer bij fastfoodketens te gaan eten en in plaats daarvan gewoon thuis gekookte aardappelen met een biefstukje en wat sla te eten. En niet alleen het eten is een oorzaak van de 90 miljoen te dikke Amerikanen, we zouden ook wel wat meer kunnen sporten. Iedereen vindt wel een sport leuk, denk aan voetballen met vrienden of een keertje gaan zwemmen met het hele gezin. Als we zulke dingen nou allemaal wat meer zouden doen, verbrandden we toch weer een deel van de calorieën die we door een keer te eten bij de McDonalds binnen hebben gekregen. Nou kun je er ook gewoon voor kiezen om gewoon door te gaan grote menu’s bij de McDonalds te eten en niet of nauwelijks te sporten, maar dat is zo ongezond, dat het op den duur misschien wel je leven kan kosten. En daar zit niemand op te wachten. Dus let gewoon wat meer op jezelf. Op het kind van je ouders. Op de ouder van je kind. Want iets veranderen, lukt alleen als je bij jezelf begint.