blog placeholder

Rond verkiezingen is stemwijzer een uitkomst voor mensen die zwevend kiezer zijn. Maar krijgen alle partijen daarin een gelijke kans?

Ieder jaar wordt hij weer door duizenden mensen bezocht. Mensen die willen kijken of ze op de juiste partij stemmen, mensen die twijfelen tussen een aantal partijen en mensen die echt geen idee hebben waar ze op moeten gaan stemmen. Die tweede groep wordt ook wel aangeduid als zwevende kiezers. Zwevende kiezers zijn mensen die niet gebonden zijn aan een partij maar stemmen wat hun op dat moment het beste lijkt. Deze groep is dus makkelijk over te halen op het laatste moment. Stemwijzer kan daar een belangrijke rol spelen. Stemwijzer legt je 30 stellingen voor die je kunt beantwoorden met oneens, eens of geen van beide. Na de laatste stelling kun je extra gewicht geven aan bepaalde stelling die je erg belangrijk vindt. Vervolgens kies je de partijen die je mee wilt nemen in de vergelijking. Na dat allemaal te hebben ingevuld, volgt er een lijst van partijen gerangschikt op volgorde van overeenkomst.

Voor veel twijfelende kiezers die met hun handen in het haar zitten een laatste redmiddel om uit de wirwar van keuzemogelijkheden te komen. Hebben partijen invloed op de uitkomst. Nee, het is een onafhankelijk initiatief van Prodemos. Is het dan ook echt helemaal neutraal? Nee, er zit een kleine adder onder het gras. Wanneer je kunt aangeven welke partijen meegenomen moeten worden in de vergelijking staan er een aantal standaard al aangevinkt, aldus stemwijzer partijen met een zetel nu en partijen met een zetel volgens peilingen. Kleinere partijen zoals ‘mens en spirit’ of ‘de piratenpartij’ staan niet standaard aangevinkt. En dat zal vaak ook niet veranderen gezien het moeite kost om die partijen mee te nemen. Dit betekent dus dat de kleine partijen een kleinere kans hebben om zwevende kiezers naar zich toe te trekken. De impact van dit weglaten is moeilijk te bepalen maar het is zeker dat we dit geen eerlijke start kunnen noemen.