Je kunt er eigenlijk niet meer omheen: ‘social media’. Bijna iedereen in je nabije omgeving inclusief jijzelf misschien is lid van Hyves, Facebook, Twitter. LinkedIn, Youtube en Google+ e.d. Maar in hoeverre beheerst het je leven, in hoeverre vult het je dag in? Wanneer is het gebruik van social media een hobby of voor de ‘fun’ en op welk moment kan je het een verslaving noemen?
Wat is social media precies?
Is een verzamelnaam voor online platformen waar de gebruikers de inhoud van dit platform verzorgen. Dit zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers van een platform onderling.
Je kunt denken aan fora, weblogs en sociale netwerken als Hyves, Facebook, LinkedIn en Google+. Mensen kunnen berichten en foto’s uitwisselen en allerlei andere informatie. Daarbij komt dat je social media overal kunt vinden: op je computer, op je smartphone en op de televisie.
Wat voor negatieve invloed kan social media hebben?
Vooral Facebook is enorm bekend en wordt wereldwijd gebruikt. Zo’n 7,3 miljoen Nederlanders gebruiken dit sociale netwerk bleek uit het onderzoek ‘Social Media Nederland 2012’. Gezien dit de grootse groep mensen is, gaan de negatieve effecten voornamelijk over Facebook, maar het kan evengoed worden toegepast op de rest van het sociale media geweld.
Allereerst ben je een groot deel van je privacy kwijt, veel mensen zetten praktisch hun hele leven op Facebook van ’goedmorgen, ik ben weer wakker’ tot ‘ik kan niet slapen, want ik heb een mug op mijn kamer’ tot ‘status veranderd van ‘vrijgezel’ naar ‘relatie’. Niemand ontgaat er wat er in jouw leven gebeurt. En mocht je zelf niet zo veel posten, dan kunnen het altijd nog je ‘vrienden’ en/ of familie zijn die een leuke foto op de site plaats van jou in een iets te sexy galajurkje. Verder is het nog op het nieuws geweest dat je je facebook pagina niet helemaal kunt verwijderen. Deze blijft nog jarenlang bewaard in het systeem. Moet je hier nou zo blij mee zijn?
Verder raken mensen steeds asocialer in de omgang. Zat men vroeger nog gezellig kletsend te dineren aan tafel, nu zit ieder voor zich met zijn smartphone voor zijn of haar snufferd. Te genieten van de inhoud van andermans leven op internet. In plaats van een fatsoenlijk, persoonlijk gesprek met elkaar, berichten mensen elkaar nu via het platform.
Ook komt het vaak voor dat een groot deel van je facebook vrienden niet eens je ‘echte ’vrienden zijn. Ze zijn gewoon toegevoegd met één simpele muisklik. Je hoeft niet meer een persoonlijke band op te bouwen. Maar veel jongeren en zelfs kinderen willen er zo graag bij horen dat ze elk moment van de dag op facebook hun status update en nieuwe vrienden proberen te werven.
Daarnaast is het niet handige om maar alles op facebook te zetten. Dit geldt met name voor gefrustreerde werknemers. Mocht je baas sommige dingen lezen of zien, dan kan het je nog je baan kosten!
Wanneer ben je verslaafd?
Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten. Het gedrag van de persoon is voornamelijk gericht op het verkrijgen en innemen van het middel, of het handelen naar de gewoonte, ten koste van de meeste andere activiteiten. (aldus Verslavinginfo.nl)
Er bestaat de zogenaamde ‘Friendship Addiction’, ongeveer 10 procent van de bevolking zou hier gevoelig voor zijn. Mensen die hieraan lijden, hebben de dwangmatige neiging om iedere dag nieuwe vrienden toe te voegen aan hun eigen sociale netwerk. Lukt dit niet, dan gaan deze mensen ander buitensporig gedrag vertonen. Door bijvoorbeeld dure kleding en accessoires te kopen en hiervan foto’s te presenteren op facebook om aandacht te trekken en vrienden te krijgen.
Ook veel jonge vrouwen zijn verslaafd aan facebook , blijkt uit een onderzoek van Oxygen Media en Lightspeed Research naar sociale-mediaverslaving bij vrouwen in de leeftijd 18-34 staat in de Volkskrant.
Voor vrouwen werkt het ook nog eens als een datingsite, ze spreken makkelijk af met vreemden die ze zojuist hebben toegevoegd op facebook en werkt de relatie niet in het echt, dan wordt diegene net zo makkelijk weer verwijderd.
Is er hulp voor dit probleem?
De grootste oplossing zou natuurlijk zijn het mijden van deze sociale netwerken en andere social media, maar wanneer het je echt niet alleen lukt kun je altijd nog professionele hulp inschakelen van een therapeut of misschien zelfs verslavingzorg.
Dit geeft een goed beeld weer van de effecten van facebook:
Positieve dingen aan facebook
Natuurlijk zijn er ook positieve dingen aan facebook. Zo kan je oude kennissen, vroegere klasgenootjes en vrienden makkelijk terug vinden als zij ten minste ook facebook gebruiken.
Verder kan je makkelijk foto’s uitwisselen met familie die bijvoorbeeld ver weg woont.