Geboren als Her Royal Highness Duchess Elisabeth Amalie Eugenie op 24 December 1837 in Munich, Bavaria – Beieren. Zij was het vierde kind van Hertog Maximiliaan Jozef in Beieren en Prinses Ludovika van Beieren, de halfzus van Koning Ludwig I van Beieren. Hertog Maximilian werd beschouwd als nogal vreemd te zijn, hij had namelijk een kinderlijke liefde van circussen en reisde het Beierse platteland door. Hun thuis was Possenhofen Castle, ver van de protocollen van de Rechtbank. Kaiserin Elisabeth en haar broers en zussen zijn opgegroeid in een zeer ongebreidelde en ongestructureerde omgeving, vaak sloeg ze haar lessen over en ging ze paard rijden over het platteland.
In 1853, Prinses Sophie van Beieren, de dominante moeder van de 23 jarige Keizer Franz Joseph, gaf de voorkeur aan een nicht als een schoondochter in plaats an een vreemde dame. Dus regelde zij een huwelijk tussen haar zoon en haar zusters oudste dochter Ludovika’s Helene. Hoewel het echtpaar elkaar nooit heeft ontmoet, was Kaiser Franz Joseph gehoorzaam aan Prinses Sophie de Aartshertogin. De Aartshertogin werd ooit omschreven als ‘de enige man in Hofburg’, dit door haar autoritaire houding. De Hertogin en Helene werden uitgenodigd om af te reizen naar het Resort van Bad Ischl, Upper Österreich, om het formele voorstel van het huwlijk officieel te ontvangen. De toen vijftien jarige Elisabeth – zij werd ook wel Sisi genoemd – begeleidde haar moeder en zuster. Zij reisden vanuit München in verschillende koetsen, de koets met hun Gala jurken is nooit aangekomen.
Echter de Kaiser Franz Joseph I werd verliefd op Helene’s jongre suster Elisabeth ook wel Sisi genoemd, zij was toen pas zestien jaar oud. Kaiser Franz Joseph drong aan op het huwen van Sisi in plaats van Helene haar oudere zuster. Aartshertogin Sophie berust, ondanks vele twijfels over Sisi’s geschiktheid als een Kaiserlijke Gemalin en de Kaiser en Kaiseren trouwden op 24 April 1854 in Augustine’s Church in Vienna.
Augustine’s Church in Vienna
Marriage between Kaiserin Elisabeth – Sisi en Kaiser Franz Joseph I op 24 April 1854
Op 21 Augustus 1858 gaf Kaiserin Elisabeth uiteindelijk geboorte aan een erfgenaam, Kroonprins Rudolf – geboren 1858, overleed 1889. De 101 Geweer Schoten waren de aanondiging van de welkoe nieuws naar Vienna, deze signaleerde ook een toename in haar invloed aan het hof. Dit werd gecombineerd met Sisi’s sympathie in de richting van Hongarije. Dit maakte de Kaiserin een iedeale bemiddelaar tussen de Magyaren en de Kaiser. Haar intresse in de Politiek heeft zij ontwikkeld binnen de Natie. Sisi was Liberaal en plaatste zich resoluut aan de Hongaarse kant in de toenemende conflict binnen de Empire Bondgenootschap.
Kaiserin Elisabeth werd toegang geweigerd om hun zoon’s opvoeding te beheersen en zij opende openlijk opstand. Door haar nerveuze aanvallen, haar vasten, haar kuren, strenge regime oefeningen en frequente aanvallen van hoesten, heeft dit de staat van haar gezondheid ge-allarmeerd. Zij werd in Oktober 1860 gemeld te lijden aan Green Ziekte – Anemie, maar ook aan Fysieke Uitputting, LungenSchwindSucht – Tuberculose. De dokter adviseerde een verblijf op Madeira. In deze tijd was het hof vol van kwaadaardige geruchten, dat Franz Joseph een liaison – liefdes verhouding had met een actrice genaamd Frau Roll, dit leidt tot een speculatie vandaag de dag, dat Kaiserin Elisabeth wel eens Psychosomatische vormen van Geslacht Ziekte kon hebben.
Kroonprins Rudof was nu vier jaar oud en Kaiser Franz Joseph hoopte op nog een zoon om de opvolging te waarborgen. Dr. Fischer beweerde dat de gezondheid van de Kaiserin een zwangerschap niet zou toestaan en ze zou regelmatig moeten gaan naar Kissingen voor een remedie. Kaiserin Elisabeth viel in haar oude patroon om te ontsnappen aan de verveling en saaie Rechters Protocol dit doormiddel van regelmatig wandelen en paardrijden. Met haar gezondheid als excuus om zowel officiële verplichtingen en seksuele intimiteit te vermijden. Haar succesvolle vermijden van verdere zwangerschappen zou een natuurlijke reactie zijn op de taak die is toegewezen als de rol van Keizerlijke Fok Merrie, het dragen van een kind en deze na één jaar af te moeten geven aan zijn opvoeders, maar het belang van het behoud van haar jeugdige verschijning was een belangrijke invloed in haar beslissing.
The Mayerling Incident
In 1889 werd het leven van Kaisering Elisabeth verstoord door de dood van haar enigste zoon Kroonprins Rudolf, hij was toen dertig jaar. De Kroonprins werd gevonden achter de Hunting Lodge in Lager Österreich met zijn jongere geliefde Baroness Mary Vetsera. Een onderzoek suggereerde dat het een Moord tevens ZelfMoord betrof. Het Schandaal werd bekend als The Mayerling Incident.
The Mayerling Scandal nam toe bij de Publieke Belangstelling voor de Kaiserin en ze bleef een Icoon in haar Sensationele Eigen Recht.
De Kaiserin is nooit hersteld van de tragedie, zij zakte steeds dieper in melancholie. Haar kleding veranderde daarna in een Lange Zwarte Toga die kon worden dicht geknoopt tot aan de onderkant en droeg een Witte Parasol gemaakt van Leder in aanvulling op een verborgen ventilator om haar geziccht van de nieuwsgierigen te verbergen.
Kaiserin Elisabeth bracht weinig tijd met de Kaiser haar echtgenoot door in de Hoofdstad van Österreich, Vienna. Hun correspondentie steeg gedurende de laatste jaren en hun relatie werd een warme vriendschap. Zij besteede heel veel tijd op haar Kaiserlijke Stoomboot de Miramar – de Kaiserin reisde over de Middellandse Zee – haar favoriete plaatsen waren Cape Martin aan de Franse Riviéra, waar het toerisme pas in de tweede helft van de negentiende eeuw was begonnen. Minder tijd besteede zij in Genéve Zwitserland in Frankrijk, Corfu, Bad Ischl in Östenreich, waar het Kaiserlijke paar de zomer verblijft. De Kaiserin bezocht Landen die meestal niet werd bezocht door European Royals als Marokko, Algerije, Malta, Turkije en Egypte. De eindeloze reizen werden een ontsnapping voor de Keizerin.
Assasination
In 1898, ondanks vele waarschuwingen van mogelijke moord aanslagen, reisde de zestig jarige Kaiserin Elisabeth incognito naar Genéve Zwitserland in Frankrijk. Ze verbeef in Hotel Beau-Rivage, waar ze een gast het jaar daarvoor ook was geweest.
Om 01.35 op Zaterdag 10 September 1898 verlieten Kaiserin Elisabeth – Sisi en Gravin Irma Sztáray de Sztára et Nagymihály – haar hofdame – het Hotel aan de Oever van het Meer van Genéve te voet naar het Stoomschip de Genéve Montreux. Haar knechten de Kaiserins bevelen opvolgend door met de trein naar de naburige Territet af te reizen. Kaiserin Elisabeth loopt langs de promenade, waar de 25 jarige Italiaanse Anarchist Luigi Lucheni haar benaderde, deze probeerde te kijken onder de parasol van de Kaiserin, volgens Gravin Sztáray. Toen et schip aankondigde te zullen vertrekken, leek Lucheni te struikelen en maakt een beweging met zijn hand, alsof hij zijn evenwicht wilde bewaren. In werkelijkheid in een daad van ‘Propaganda van de daad’, had hij de Kaiserin gestoken met een scherp naald dat 4 inch dat is 100 millimeter ang was dat hij in een houten handvat had gestoken. Waaraan Kaiserin Elisabeth – Sisi overleed.
Korte Film van de misdaad at https://youtu.be/wbRg7ZzBWvQAdres
Zaterdag 10 September 1898 Kaiserin Elisabeth – Sisi overleden
Woensdag 14 September 1988, het lichaam van Kaiserin Elisabeth – Sisi teruggebracht naar Wenen aan boord van een Begrafenis Trein
Zaterdag 17 September 1898, 82 Vorsten en Hoog Geplaaste Edelen volgden haar begrafenisstoet naar haar Graf in de Kerk van de Kapucijnen
Inscriptie op haar Graf ‘Elisabeth Kaiserin of Austria’
Legende
Zowel in de Politiek, Courtyard alswel in haar Privé Leven aan het Kaiserreich is Sisi – Kaiserin Elisabeth van Östenreich een Legende.
Een groot aantal Chapels zijn benoemd in Kaiserin Elisabeth haar eer, deze Chapels zijn aangesloten op de Sint-Elisabeth.
Diverse Parken zijn naar haar vernoemd, zoals de Empress Elisabeth Park in Meran, Zuid Tyrol
1932 de uitvoering van de Comic Operetta Sissi, premiére was in Vienna. Samengesteld door Fritz Kreisler, de libretto was geschreven door Ernst en Hubert Marischka met orchestrations door Robert Russel Bennett.
1978 Ballet, Mayerling Kenneth MacMillan portreteerde Kaiserin Elisabeth in een Pas De Deux met haar zoon Kroonprins Rudolf, de hoofdpersoon in het ballet.
1993 Ballet, verscheen de Franse Ballerina Sylvie Guillem in een stuk getiteld ‘Sissi, L’impératice Anarchiste – Sissi, Keizerin Anarchist, Choreografie van Maurice Béjart met Strauss de Emperor Waltz
Boeken
In 1988 schreef Historicus Brigitte Hamann The Reluctant Keizerin, een biografie van Elisabeth, de heropleving van intresse in consort Kaiser Franz Joseph in tegenstelling tot eerdere afbeeldingen van Kaiserin Elisabeth als een ééndimensionale sprookjes Prinses. Hamann portretteerde de Kaiserin als een bittere, ongelukkige vrouw vol zelfhaat en diverse emotionele en psychische stoornissen. Ze werd gezien te hebben gezocht naar geluk, maar stierf een gebroken vrouw. Hamann’s uitbeelding verkend nieuwe facetten van de Legende van Sisi, zij overweegt de rol van vrouwen in de High-Level Politiek en Dynastieën uit te beelden.
Met Pataki’s periode over de rijke periode en de cast van complexe en betoverende personages biedt het boek The Accidental Empress een boeiend kijkje in één van de meest intrigerende Royal Families in de geschiedenis. Het boek bied een nieuwe kijk op de glinsterende Habsburgse Rijk en de meest betoverende Fairy Queen.
Film
1921, verscheen de film Kaiserin Elisabeth von Österreich. Dit was één van de eerste films die zich volledig richte op Kaiserin Elisabeth. Het werd mede geschreven door Elisabeths’s nicht Marie Larisch. De film bereikte in later stadium bekendheid toen een groep van con-artiesten begonnen met de verkoop van de moord scene als foto’s van de misdaad.
Korte Film van de misdaad at https://youtu.be/wbRg7ZzBWvQAdres
Geromantiseerde Film, Sissi – die junge Kaiserin 1956 at Https://www.youtube.com/watch?v=YGbp4-EHano
Sisi Museum
De mooie en gevierde Kaiserin Elisabeth is al lang uitgegroeid tot een cult figuur. Het Sisi Museum in de Kaiserlijke Appartementen van de Imperial Palace vergelijkt de mythe en de feiten. Onder de hoogtpunten zijn tal van persoonlijke voorwerpen ooit eigendom geweest van Kaiserin Elisabeth, evenals de meest bekende portretten van de mooie Kaiserin.
Sisi Museum
Hofburg, 1010 Wien
Website Http://www.hofburg-wien.at
Website Museum Http://www.wien.info/en/sightseeing/sights/imperial/sisi-museum