Het maken van selfies is de laatste maanden een echte rage geworden. Niet alleen in Nederland maar ook in vele andere landen. Deze zelfportretten flitsen op elke social media dagelijks voorbij. Sommige mensen maken ze meer dan andere. Volgens APA, een Amerikaanse gezondheidsorganisatie kan het maken van selfies tot een psychische stoornis lijden. Absurd? Of zit er toch een kern van waarheid in?
De aandoening heet volgens de organisatie ‘selfitis’ en wordt omschreven als de obsessieve en compulsieve wens om foto’s van jezelf te maken en deze te plaatsen op social media. Vooral op Instagram worden er talloze selfies gepost.
Selfitis is onder te verdelen in 3 varianten. Namelijk de volgende:
Borderline selfitis: Je maakt ongeveer 3 selfies per dag maar plaatst ze niet op social media.
Acute selfitis: Mensen die hieraan lijden plaatsen de genomen selfies wel op social media.
Chronische selfitis: Bij deze variant kan er niet gestopt worden met het plaatsen van selfies. ‘Patiënten’ plaatsen dan minimaal 6 foto’s van zichzelf op het internet.
Vooral mensen die een hoge dunk van zichzelf hebben maken geregeld selfies. Een beetje eigenliefde kan natuurlijk nooit kwaad maar sommige mensen plaatsen wel iets té vaak selfies. Daarnaast zouden ook mensen met een laag zelfbeeld kunnen lijden aan selfitis. Mensen die aandacht of complimenten nodig hebben om wat meer zekerheid te krijgen over hun uiterlijk vertoon.
Volgens APA is er geen behandeling voor de aandoening, maar kan een ‘selfie-verslaafde’ goed op weg worden geholpen met cognitieve gedragstherapie.
Hoe denk jij erover? Vind jij deze zogenaamde stoornis een uit de lucht gegrepen iets of denk je dat het wel degelijk als aandoening gezien kan worden?