blog placeholder

English Angora Rabbit

Ik draag al van jongs af aan ’s winters heerlijke warme truien van Angorawol. Het was me al wel opgevallen dat Angorawollen truien ieder jaar goedkoper zijn geworden. Ik heb daar nooit iets achter gezocht, tenslotte is alle kleding alleen maar goedkoper geworden de laatste jaren. Deze week hoorde ik echter dat Angorawol van konijnen komt die in China een erbarmelijk leven leiden.

Angorawol:
Ik heb tot vorige week altijd gedacht dat mijn Angorawollen truien gemaakt werden van de wol  van de Angorageit. Dit is namelijk een hele bekende gietensoort die wereldwijd wordt gehouden voor zijn uitstekende wol, de wol van de Angorageit blijkt echter Mohair te heten en geen Angorawol. Vorige week hoorde en zag ik echter dat er een protestactie werd gehouden voor een Cool Cat winkel tegen de mishandeling van Angorakonijnen. Sindsdien weet ik dat er naast de Angorageit en Angorakat ook Angorakonijnen bestaan.

Goedkope Angora trui

Angorakonijn:
Het Angorakonijn komt, in tegenstelling tot de Angorageit en de Angorakat, niet uit de Turkse streek Angora. Het Angorakonijn is dan ook geen in de natuur voorkomend konijnensoort maar is een tijdens het fokken door een genetisch fout ontstane soort.

Is Angorawol diervriendelijk:
Het houden van Angorakonijnen voor de Angorawol is op zichzelf heel diervriendelijk. Een Angorakonijn leeft namelijk het beste in gevangenschap waar zijn extreem lange vacht mooi droog en schoon blijft. De vacht van een Angorakonijn groeit enorm snel en hij moet daarom regelmatig geschoren worden. Het regelmatig scheren is dus noodzakelijk voor het welzijn van het  Angorakonijn. Het gebruiken van Angorawol is dus normaalgesproken heel diervriendelijk.

Is goedkope productie van Angorawol diervriendelijk:
Aan het op diervriendelijke wijze verkrijgen van Angorawol zijn hoge kosten verbonden. Daarom wordt Angorawol ook al meer dan vijftig jaar op zeer dier onvriendelijke wijze gewonnen omdat het daardoor wel goedkoop kan worden gewonnen. De Nederlandse vereniging van Angora konijnen houders protesteert hier al meer dan dertig jaar, zonder noemenswaardig succes, tegen. Dankzij een filmpje op Youtube heeft echter iedereen het er opeens over.

Onder druk van de publieke verontwaardiging rond dit filmpje boycotten de grote modeketens, zoals H&M, WE Fashion en C&A, nu opeens Angorawol terwijl ze al minstens dertig jaar weten dat het zo gebeurt. Je kunt er dus op wachten tot er een hype komt over een filmpje over Australische lammetjes, die onverdoofd worden gecastreerd en hun staartjes gecoupeerd. zodat de grote winkelketens ook gedwongen worden te stoppen met het gebruiken van op dieronvriendelijke wijze geproduceerde goedkope schapenwol.