Hoe word je Dj? Met een Dj opleiding word je een allround Dj. Je bent actief met muziek bezig en je treedt op, bijvoorbeeld op party’s of evenementen, in zalen, op TV, in discotheken, bij bands on stage… Je kunt gigs krijgen en beroemd worden. Hoe word je Dj en waar kun je een opleiding tot Dj volgen?
Moderne Dj’s draaien, hacken, scratchen, mixen… Was het twintig jaar geleden nog zo dat je het allemaal maar zelf moest zien te leren? Tegenwoordig is er een complete Dj opleiding in o.a. Amsterdam waar je sneller klaargestoomt wordt voor het professionele vak en optredens als Dj. Er zijn zelfs meerdere Dj scholen. Er zitten professionele Dj’s achter de schermen. Zoals Dj Chainsaw, die in 2011 de hippe Dj School First Element opende in Amsterdam. Deze school is hip, nieuw, en net even een paar tientjes goedkoper per les dan de andere die ik tegenkwam. Chainsaw is bovendien een bekende in de Dj scene. Hij treedt al jaren op in binnen en buitenland en hij is ook in 2011 nog wekelijks op TV te zien bij 101 Barz Tv. Op zijn Dj School geeft hij persoonlijk les in:
- Draaien
- Hacken
- Scratchen
- Mixen
- Techno
- Beatmixen
- Beatjugglen
-
overige (alles is mogelijk)
Workshop of opleiding of Dj les
Er worden op de Dj School respectievelijk workshops, proeflessen, individuele lessen, bijles of groepslessen cq volledige opleidingen gegeven in vrijwel alle muziekstijlen die je maar wenst, zoals:
- Hip Hop
- R&B
- Dancehall
- House
- Ambient
- Minimal
- Acid Jazz
- Progressive
- Allround
- Gabberhouse
- Dirty Dutch
- Latin House
- Party
- Rave
- Funk
- Chill Out
- Vocal house
- Electro
- Goa
- Hardcore
- Hardstyle
- Jumpstyle
- Trance
- Techno
- enzovoorts
Wat kost een opleiding tot Dj?
Om een professionele opleiding tot Dj te volgen, moet je uitgaan van het volgen van een basiscursus en het volgen van een pro cursus (vervolg op de basiscursus). In de basiscursus leer je de gear kennen en deze optimaal te gebruiken. Je leer tips en tricks, basiskennis draaien, mixen, scratchen enzovoorts… Verder kan er aandacht gegeven worden aan alles waar jouw speciale interesse als aankomend Dj naartoe uitgaat. Bedenkt wel, je krijgt steeds direct les van zeer goede Nederlandse DJ’s. Ook wordt er aandacht besteed aan je uitstraling als Dj. Wat zijn de do’s en don’ts? Hoe werkt je apparatuur en waar moet je op letten? In de pro cursus leer je alles wat een professionele Dj ook kan. Je wordt klaargestoomt voor het grote publiek en je gaat optreden. Je kunt de pro cursus in overleg mogelijk afronden met een optreden voor publiek. Wat kost die grap? Als je professionele Dj wilt worden moet je rekening houden met (globaal) de volgende kosten (prijzen 2011)
- Basiscursus (5 lessen van 1 uur, totaalbedrag 275,-)
- Pro cursus (5 lessen van 1 uur, totaalbedrag 299,-)
- Dj Gear (je apparatuur)
Je kunt natuurlijk ook losse lessen nemen en jezelf daarnaast verder ontwikkelen. Het zal dan wat langer duren voordat je echt goed bent, maar er zijn vele wegen die je On Stage leiden. Verder kan je kiezen voor aanvullingen zoals een scratschcursus (aanrader!) om als Dj helemaal allround te zijn. Als je geen beginner bent, kan je direct deelnemen aan de pro cursus. Dat scheelt je geld. De school bepaalt natuurlijk wel of je al als pro in de les kan meedraaien.
Groepsles voor school, bedrijf of party
Met zijn allen les in het vak Dj. Ook dat is een mogelijkheid. De lessen zijn dan goedkoper per persoon. Ook duurt een lesuur dan langer, namelijk 75 minuten. Zodat iedereen aan bod komt om een en ander te leren. Er zijn groepslessen voor 5, 10, of 15 man. Ook erg leuk voor verjaardagen of bedrijven. Lessen voor groepen kosten ongeveer 30,- per persoon.
Gigs vinden als Dj
Als je eenmaal klaar bent met je opleding tot Dj, wil je ook graag aan het werk. Heb je relaties in de scene dan is mond op mond reclame vaak de beste manier om optredens te krijgen, maar als je goed bent als Dj lukt het ook zonder die contacten. Via internet, marktplaats, adverteren op websites of in kranten en dergelijke, kan je gigs vinden. Ook via Twitter is het zinvol om je diensten aan te bieden. Vraag ook anderen om jou te twitteren. Zorg dat je een goed webiste hebt of een mooi weblog met spectaculaire foto’s van jezelf als Dj. Als je talent hebt wordt dat niet over het hoofd gezien. In het begin kan je de prijs voor je optredens laag houden, maar onthou dat mensen ook denken dat je niet zo goed bent als je te goedkoop bent. Tip: zet een (of een paar) weergaloos goed filmpje van jezelf op Youtube, zodat mensen kunnen zien wat je doet en wat je kunt.